Povestea painii cu maia. "Noi avem impresia ca stim asa multe despre paine sau ca facem o paine buna, dar nu e asa"

Povestea painii cu maia.

Claudia are 29 de ani, o brutarie deschisa peste program si mult entuziasm. De mica i-a placut sa lucreze cu aluatul si sa scotoceasca gospodaria dupa oua de gaina ca sa incropeasca prajituri. Si sa o mananc, si sa o vad cum reactioneaza cu apa", povesteste ea. Si facea paine si ducea si la munca pentru ea si colegi. Si a luat carti din State ca sa invete si sa inteleaga pas cu pas intreg procesul chimic din spatele cuvantului "maia". Un alt client i-a cerut o paine cu fructe si i-a facut una cu smochine, seminte de fenicul si nuci. Si, cel mai important, vreau sa ma bucur de paine, de facut paine.

acum 94 luni (24 Jun 2016)

Claudia are 29 de ani, o brutarie deschisa peste program si mult entuziasm. Zice despre ea ca e cumpatata si cand vine vorba de paine are toata rabdarea din lume. Si are nevoie la ce indelungat si migalos e procesul de obtinere al unei paini cu maia. Cati dintre noi ar avea rabdarea sa stea o zi pentru un codru de paine? Noi avem impresia ca stim asa multe despre paine sau ca facem o paine buna, dar nu facem o paine asa buna. Paine trebuie sa completeze", zice Claudia din brutaria ce-i poarta numele, unde - cand am fost noi - mirosea dumnezeieste a paine coapta.

De mica i-a placut sa lucreze cu aluatul si sa scotoceasca gospodaria dupa oua de gaina ca sa incropeasca prajituri. Si sa o mananc, si sa o vad cum reactioneaza cu apa", povesteste ea. Si uita de ea, iar cand incepea sa miroasa isi aducea aminte.

Aburi de rabdare

Claudia isi facea singura paine si in liceu, si-n facultate, dar nu ii placea cum iesea. Folosea drojdie si o enerva ca dupa doua zile painea ei se faramita. A dat de blogul Codrutei - Codruta Popa - unde i s-a parut o provocare sa faca din apa si faina maia. La inceput e bine sa aiba caldura ca sa poata fermenta.

A luat apa, faina de secara si faina integrala de grau si a lasat-o intr-un borcan. O tot "hranea", adica dimineata si seara lua parti din ea si adauga in loc apa si faina in proportii egale. Si asa am inceput sa fac paine", povesteste ea.

O paine cu maia se face in minim 24 de ore. "Am toata rabdarea din lume", marturiseste ea, desi rade cand isi aminteste ca prima ei paine cu maia a iesit ca o...

Comenzile cresteau ca aluatul

In primul an la Facultatea de Stiinte ale Economiei si Gestiunea Afacerilor, la UBB, s-a angajat la un hipermarket din Cluj. Si facea paine si ducea si la munca pentru ea si colegi. Iar primele comenzi au venit taman de la colege care nu mai vroiau sa man... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro