Povestea Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. De ce cred localnicii ca seamana cu Casa Alba

Povestea Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. De ce cred localnicii ca seamana cu Casa Alba

De altfel, putem sa regasim acelasi limbaj si in Bucuresti (de pilda la Teatrul de vara din Parcul Bazilescu, arhitect Paul Emil Miclescu) unde teatrele si gradinile de vara se bucurau de mare succes incepand cu jumatatea a doua a secolului al XIX-lea", completeaza arhitecta Laura Zaharia. "Porecla " Casa Alba" data de baimareni Muzeului de Etnografie si Arta Populara are o nota de naivitate si una de umor: naivitatea omului nealcos care in adancul sufletului este inmuiat totusi de aparenta Puterii, si umorul omului hatru care a sesizat discrepanta dintre intinderea Campiei Tineretului cu tensiunea indusa de cresterea graduala a pantei covorului verde, si micul dar armoniosul Muzeu de Etnografie si Arta Populara, care poate ca ar trebui sa umple aceasta discrepanta fizica printr-o prezenta cu impact mai mare in viata civica a municipiului Baia Mare", a mai mentionat ea.

acum 82 luni (16 Jun 2017)

Marturie ca parerea este general valabila sta multimea de site-uri de calatorie, in care cei care au vizitat muzeul exprima aceeasi impresie referitoare la asemanarea dintre cele doua cladiri. "Da, eu am observat de mult ca seamana", spune Crina, o tanara de 23 de ani, venita in Baia Mare la studii.

"E vorba de coloane, de culoarea alba si de faptul ca e amplasata intr-o zona verde. Toate astea ne duc cu gandul la Casa Alba", spune Catalin, un baimarean de 33 de ani. Nu e nicio noutate", a fost replica Dianei, o tanara de 20 de ani. De asemenea, aceleasi impresii au fost impartasite de catre vizitatori, pe diferite site-uri cu impresii de calatorie.

Asemanari si diferente intre cele doua imobile, explicate de specialisti

Arhitectul Laura Zaharia explica ce asemanari si ce diferente sunt intre cele doua cladiri, dar si alte detalii.

"Desigur ca modelul cel mai bun poate fi cautat in arhitectura Renasterii, unde elementele clasice au trecut printr-un proces de sintetizare si adaptare la programele de arhitectura specifice vremii. Rezultatul este o cladire de factura clasicista de mari dimensiuni, cu 3 etaje dintre care etajul I este "piano nobile", scos in evidenta de bogatia ancadramentelor ferestrelor ca fiind nivelul principal", mai arata arhitecta Laura Zaharia.

Casa Alba, varianta originala, din Washington

In paralel, vorbind despre cladirea din Baia Mare, ea a mai facut cateva precizari: "Pentru cladirea Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare am putea folosi mare parte din descriere: axa de simetrie, folosirea limbajului arhitectural al ordinelor grecesti, monocromia si chiar parcul inconjurator.

Despre "sursa de inspiratie", ea mai arata ca este vorba tot de arhitectura clasica, insa trecuta prin "filiera ruseasca stalinista", unde in anii '30 se reconstruiau orasele "intr-un limbaj arhitect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro