Povestea iluministului Vasile Bals, de numele caruia se leaga cele mai bune reforme in Bucovina austro-ungara

Povestea iluministului Vasile Bals, de numele caruia se leaga cele mai bune reforme in Bucovina austro-ungara

"Primul director al Capitanatului Cernauti, scolit la Viena, ctitor al bisericii din Rus-Plavalari si, prin raportul Descrierea Bucovinei si a situatiei ei interne, primul marturisitor roman al Bucovinei, intemeietor al lojii masonice vieneze , cu o cariera uimitoare in Imperiul Habsburgic, cel ce a fost , ramane un personaj emblematic al Bucovinei", a aratat istoricul Ion Dragusanul.

acum 89 luni (14 Nov 2016)

De numele lui Vasile Bals sunt legate cele mai importante reforme din perioada in care Bucovina s-a aflat sub ocupatie austro-ungara.

Scolit la Viena, Vasile Bals a fost primul director al Capitanatului Cernauti, facand partea din comisia ce a delimitat teritoriul Bucovinei care a intrat in posesia Imperiului Habsburgic, ca delegat al domnitorului Moldovei, Grigore al III-lea Ghica.

Vasile Bals s-a opus in anul 1780 initiativei prin care Bucovina urma sa fie impartita intre Transilvania si Galitia.

"Primul director al Capitanatului Cernauti, scolit la Viena, ctitor al bisericii din Rus-Plavalari si, prin raportul Descrierea Bucovinei si a situatiei ei interne, primul marturisitor roman al Bucovinei, intemeietor al lojii masonice vieneze , cu o cariera uimitoare in Imperiul Habsburgic, cel ce a fost , ramane un personaj emblematic al Bucovinei", a aratat istoricul Ion Dragusanul. Bals a devenit in anul 1792 primul roman ce a ocupat functia de guvernator al Bucovinei, functie pastrata timp de 16 ani de zile pana in anul 1808.

Ca si guvernator al Bucovinei, Vasile Bals a reusit sa contribuie la secularizarea averilor manastiresti din Bucovina, la crearea fondului religionare din care se subventionaul clerul si scolile, precum si la dezvoltarea invatamantului in limba romana.

In anul 1799, Vasile Bals s-a retras o perioada de timp din viata politica deoarece s-a imbolnavit.

Alte stiri pe aceasta tema:

Batalia din inima Bucovinei care a oprit inaintarea rusilor catre Transilvania in Primul Razboi Mondial

Iubirea lui Eminescu pentru Bucovina: "Partea cea mai veche si mai frumoasa a tarii noastre"

Marea dilema a romanilor: sunt bucovinenii moldoveni? ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro