Pilotul care s-a visat toata viata marinar si flota sa din sufragerie. Cum realizeaza nave-bijuterii in miniatura

Titus Cristescu (71 de ani), din Calarasi, fost pilot la Tarom, munceste zi de zi, chiar daca este la pensie. Tot el este de parere ca oricine isi pune mintea la lucru ar putea sa realizeze astfel de obiecte in miniatura. Este mult de lucru, m-am documentat temeinic la Arhive, la Directia de Cultura si Patrimoniu, am fotografii vechi, lucrez ca la carte. Va recomandam si: Fata care a dat cluburile de fite din Bucuresti pe munca la ogor: "Am invatat de la bunicul ca-i mare lucru sa fii om" FOTO Povestea tanarului din Oltenita care face cladirile "sa zambeasca", dupa ce a renuntat la Politehnica pentru desen Studenta la Arhitectura care canta sambata la nunti.

acum 99 luni (9 Jan 2016)

Titus Cristescu (71 de ani), din Calarasi, fost pilot la Tarom, munceste zi de zi, chiar daca este la pensie. Acum nu mai zboara deasupra oceanelor si nici nu le traverseaza cu vapoarele, dar construieste chiar la el acasa vapoare complicate, mai ales ca navele sunt in miniatura. Prima macheta a construit-o in anul 1952, cand era elev, iar de atunci alte zeci au fost realizate cu maiestrie.

Crearea machetelor, cunoscuta si sub numele de navomodelism, l-a urmarit toata viata, din dragoste pentru navigatie. A incercat sa se perfectioneze de fiecare data si sa adopte tehnici noi pentru ca obiectele in miniatura pe care le-a realizat sa reflecte cat mai fidel realitatea. Am considerat ca tot ce fac este pentru sufletul meu si pentru cei dragi mie, cu toate ca, in prezent, aproape toate navele sunt expuse la Muzeul Dunarii de Jos", povesteste barbatul. Chiar daca a absolvit Academia de Aviatie Civila Bucuresti, in 1965, si Academia de Turism International si Marketing, in 1966, prima dragoste a lui Cristescu a fost marea.

"De cand ma stiu, m-am visat marinar. Am picat insa admiterea la Scoala Superioara de Marina din Constanta, pentru ca nu m-am incadrat in barem. Am dat imediat admitere la Academia de Aviatie si, timp de zece ani, am fost pilot la Tarom. Am la activ aproximativ 10.000 de ore de zbor", povesteste pensionarul.

"ESTE IMPORTANT SA INVETI LIMBAJUL MARINARESC"

Titus Cristescu povesteste ca nu este nimic deosebit in realizarea machetelor, desi munca este titanica.

"Nu prea ai cum sa faci smecherii aici, sa inlocuiesti ceva cu altceva.

Tot el este de parere ca oricine isi pune mintea la lucru ar putea sa realizeze astfel de obiecte in miniatura. Suntem datori sa ne depasim limitelele si sa incercam sa ne facem viata frumoasa", este de parere Cristescu.

Pentru ca toate lucrurile sa-i iasa ca la carte, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro