Peripetiile romanului care a rupt 497 de perechi de opinci pentru a deveni campionul lumii la mers pe jos: au plecat patru, doar unul a rezistat pana la final

In expeditie, Dumitru Dan a strabatut 74 de tari si peste 1500 de orase, deserturi de nisip si de gheata, jungla africana, pampasuri din America de Sud. Acesta marturisea ca a rupt 497 de perechi de opinci, a purtat nu mai putin de 28 de costume populare pe care le primea din tara prin colet postal, in diverse puncte ale globului, si a adunat 50 de kilograme de documente, care pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Buzau. "Azi, cand nu mai mergem pe jos nici macar la magazinul din coltul cartierului, realizarea celor patru si mai ales a lui Dan Dumitru poate fi considerata un indemn pentru acest exercitiu de sanatate si, de ce nu, poate fi clasificata la fel de importanta ca activitatea ambasadorilor sportului din prezent", concluzioneaza Dumitru Dan.

acum 98 luni (15 Feb 2016)

Geograful Dumitru Dan s-a nascut in Buhusi, la 14 iulie 1890, in familia Mariei si a lui Tudorache Dan si a trait 88 de ani, stingandu-se din viata la Buzau. A terminat scoala primara la Buhusi, apoi a facut Liceul Comercial la Braila si Facultatea de Geografie la Paris, iar pentru o scurta perioada din viata sa, dupa venirea comunistilor la putere, a locuit pentru o perioada in satul vrancean Pufesti, acolo unde se retrasesera cu familia sa.

In perioada 1910-1916 a luat parte, impreuna cu Paul Pirvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu, la concursul organizat de Touring-Club de France, concurs intrerupt din cauza Primului Razboi Mondial si finalizat in iulie 1923 la Paris, cand i s-au inmanat premiul si titlul de campion mondial. Dumitru Dan si prietenul sau Pirvu studiau la facultatea de geografie, iar ceilalti doi tovarasi de drum erau studenti la Conservatorul National de Arta Dramatica. Cu o istorie de aproape 100 de ani (1890-1983), Touring-Club de France a fost una dintre cele mai puternice societati de turism din Franta. Intrecerea organizata de Touring-Club de France urma sa se desfasoare in conditii stricte si de o rigoare deosebita, traseul, la alegerea concurentilor, trebuind sa fie parcurs integral pe jos", spune Florin Dirdala, istoric la Arhivele Nationale Vrancea.

Pe 1 aprilie 1910, cand cei patru tineri romani au plecat in temerara calatorie, imbracati in portul traditional romanesc, nimeni nu se astepta la o asa mare izbanda, platita scump de trei dintre membrii expeditiei, care au murit pe rand in cutezatoarea calatorie pe glob.

Iata ce scria Dumitru Dan in jurnalul sau, inainte de a pleca la drum: "Acolo, luand conditiunile, ne-au cerut asa: ca trebuie sa facem un program, un itinerariu prin care sa aratam pe unde mergem, pe unde trecem, cati kilometri facem si in cati ani. Au venit desigur multi amatori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli, americani, din d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro