Parlamentul vrea sa scurteze perioada blocarii posturilor de titular din invatamant

Parlamentul vrea sa scurteze perioada blocarii posturilor de titular din invatamant

Mai exact, un profesor care se detaseaza la o unitate de invatamant din Bucuresti (blocandu-si postul obtinut intr-un sat, de exemplu) poate preda in acest oras doar trei ani dupa care dascalul este obligat sa activeze in judetul unde a reusit sa se titularizeze, arata un proiect de lege care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament. Ideea este ca trebuie gasite cele mai bune solutii astfel incat sa nu ramanem cu scoli goale, aici referindu-ma la cele din mediile defavorizate, dar in acelasi timp e necesar sa asiguram conditii de predare decente cadrelor didactice indiferent de judetul in care si-au obtinut postul de titular", spune Ariana Bucur, secretar de stat pe invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei.

acum 76 luni (11 Dec 2017)

Cadrele didactice titulare care vor sa plece prin detasare in alta institutie ar putea fi constranse sa scurteze perioada in care isi pot tine posturile blocate. Mai exact, un profesor care se detaseaza la o unitate de invatamant din Bucuresti (blocandu-si postul obtinut intr-un sat, de exemplu) poate preda in acest oras doar trei ani dupa care dascalul este obligat sa activeze in judetul unde a reusit sa se titularizeze, arata un proiect de lege care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament.

"Fiecare institutie de invatamant isi doreste cadre didactice stabile, insa din cauza ca sunt putine catedre unde candidatii se pot titulariza, iar o buna parte din acestea se afla in zone din mediul rural sau dezavantajate, se intampla des ca, dupa ce posturile vacante sunt ocupate, titularii sa solicite imediat detasarea intr-o alta localitate. Astfel, elevii din comunele sau satele mici raman fara pedagogi pregatiti, iar scolile de acolo sunt nevoite sa apeleze la suplinitori, pentru ca posturile de unde s-au detasat cadrele didactice dupa examenul de titularizare nu mai sunt vacante si se pot ocupa doar temporar. Nu in putine cazuri detasarea persista chiar si pentru decenii, iar elevii si institutia sunt vaduviti de posibilitatea de a dispune de personal bine calificat", a explicat deputatul UDMR, Szabo Odon, initiatorul proiectului.

"O sa se supere multi titulari"

Expertii in Educatie spun ca masura este bine-venita pentru ca ar putea diminua numarul de scoli fara cadre didactice. "Sa presupunem ca un profesor prinde un loc de titular intr-un sat, acolo fiind mai multe locuri disponibile. De multe ori se intampla ca dascalul aflat in aceasta postura sa nu isi doreasca acel post din cauza conditiilor precare din scoala respectiva si, in general, din comunitatea cu pricina. Astfel, se ajunge la situatii in care dascalul care a obtinut o detasare sa nu lucreze nici macar o zi in judetul unde a obtinut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro