Originea misterioasa a lui Iancu de Hunedoara, disputa eterna intre istoricii romani si maghiari

Originea misterioasa a lui Iancu de Hunedoara, disputa eterna intre istoricii romani si maghiari

Primele doua pareri sunt nascociri ale cronicarilor umanisti Antonius Bonfinius - cronicarul regelui Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara - si Gaspar Heltai, amandoi inventand aceasta origine fantezista in scopul adularii lui Matia Corvinul (fabricarea unei genealogii dupa moda timpului, cu ascendenti de neam mare), informa autorul volumului "Iancu de Hunedoara, un stegar al luptei anti-otomane". Inainte de sosirea noului musafir, regele era silit sa plece, insa mai inainte se ingriji de fata si de reputatia ei si o marita dupa un nobil valah, dandu-i totodata un inel de recunoastere, cu care sa-l trimita pe noul - nascut la dansul.

acum 82 luni (28 Jun 2017)

Originea lui Iancu de Hunedoara a starnit de-a lungul timpului numeroase controverse. Istoricii romani au cautat argumente pentru a-l prezenta ca descendent al unor familii de nobili valahi, in timp ce reprezentanti ai istoriografiei maghiare au sustinut fie ca familia marelui voievod al Transilvaniei din secolul al XV-lea a avut origini maghiare sau cumano-tatare. Cronicari din secolele trecute au creat legenda in care l-au mentionat pe Iancu (Ioan) de Hunedoara ca fiind fiul nelegitim al regelui Sigismund de Louxemburg. Dezbateri au starnit si locul si data nasterii lui Iancu de Hunedoara, necunoscute in prezent, cu certitudine.

Iancu, romanul

Iancu de Hunedoara a fost roman, sustinea istoricul Dan Mihail, in cartea "Iancu de Hunedoara, un stegar al luptei anti-otomane", oferind mai multe ipoteze.

Primele doua pareri sunt nascociri ale cronicarilor umanisti Antonius Bonfinius - cronicarul regelui Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara - si Gaspar Heltai, amandoi inventand aceasta origine fantezista in scopul adularii lui Matia Corvinul (fabricarea unei genealogii dupa moda timpului, cu ascendenti de neam mare), informa autorul volumului "Iancu de Hunedoara, un stegar al luptei anti-otomane". Aceasta teorie este plauzibila, prin faptul ca in imprejurarile in care a trecut Tara Romaneasca la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand pamantul ei a fost parjolit de osti turcesti si unguresti, unii boieri mai mici s-au stramutat in Transilvania, mai ferita de navalirile otomane", explica istoricul Dan Mihail. Printre familiile de boieri s-ar fi numarat si cea a Huniazilor, care atestata in 1409, printr-un act de improprietarire semnat de regele Sigismund de Louxemburg. Mama lui Ioan de Hunedoara avea origine maghiara si era de religie catolica, completa istoricul. Pentru cea de-a patra ipoteza mentionata de istoricul Dan Mihail, a originii voievodului din randul familiilor de cnezii hunedoreni, pledau documentele r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro