Opinia publica, argumente pro si contra in cazul tragediei din Retezat. Moartea celor doi copii ar fi putut fi evitata? Parintii micutilor campioni ar putea fi trasi la raspundere?

Tragedia petrecuta ieri pe varful Retezat, in urma careia doi copii campioni la ascensiuni ale unor varfuri muntoase au murit dupa ce au fost prinsi de o avalansa, a impartit opinia publica in doua parti: cei care spun ca parintii copiiilor ar fi de vina pentru ca au pornit pe un astfel traseu pe o vreme capricioasa, dar si cei care spun ca "muntele isi cere un sacrificiu" si alpinismul este un sport cu un risc maxim. De fapt, cui i-o fi venit ideea de a stabili un "record de varsta" la ascensiunea unor varfuri de 7000 de metri? Trupurile neinsufletite au fost coborate de salvamontisti Zsolt Torok, presedintele Comisiei de Alpinism din cadrul Federatiei de Alpinism, a scris, pe contul sau de Facebook, ca nu exista cuvinte pentru tragedia din Muntii Retezat, in care si-au pierdut viata Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi.

acum 84 luni (23 Apr 2017)

Tragedia petrecuta ieri pe varful Retezat, in urma careia doi copii campioni la ascensiuni ale unor varfuri muntoase au murit dupa ce au fost prinsi de o avalansa, a impartit opinia publica in doua parti: cei care spun ca parintii copiiilor ar fi de vina pentru ca au pornit pe un astfel traseu pe o vreme capricioasa, dar si cei care spun ca "muntele isi cere un sacrificiu" si alpinismul este un sport cu un risc maxim.

Sorin Ionita, din cadrul ONG-ului ExpertForum, scrie pe contul sau de Facebook ca oamenii sunt facuti cu doua lucruri care ne demonstreaza diferentele: siguranta si autodepasirea. E primul lucru pe care il inveti la scoala de munte. Al doilea e sa nu te plangi si sa dai vina pe arbitru, ca la alte sporturi; E absurd sa crezi ca doi parinti nu s-au gandit la toate astea cand au plecat cu copiii lor pe munte ca sa faca performanta. Si ca mai au nevoie acum, in drama lor, de vreo lectie birocratica din partea autoritatilor. Au gestionat bine precedentele 100 de situatii si prost pe a 101-a, e tragic dar se intampla uneori iar ei sunt ultimii care sa-si fi dorit asa ceva. Faptul ca societatea postmoderna e incapabila sa mai accepte ideile de soarta si risc, vrand sa controleze totul, inclusiv pe ceilalti, cu inginerie sociala, procese verbale sau vibratii pozitive, dupa caz, n-o sa inlature total ceasul rau, ci doar va amplifica nevroza. Criminalizarea oricarei activitati riscante asumate in cunostinta de cauza, de babele moraliste de la protectia consumatorului, o sa omoare natura umana in procese kafkiene. Nu stiu daca nu cumva asta e ce ne tine pe toti pe calea cea dreapta, pe termen lung", afirma Sorin Ionita pe contul de Facebook.

Postarea a fost vazuta de peste 1.000 de oameni si distribuita de peste 140 de ori.

Multe persoane sunt de acord cu aceste afirmatii, dar altele sunt impotriva acestora si sustin ca parintii care isi iau copiii in expeditii ar trebui sa le asigure celor mici o siguranta deplina, indiferent de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro