O decizie a Curtii Europene de Justitie va declansa un val de procese impotriva ANAF

Firmele au drept de deducere asupra TVA rezultata din achizitionarea unor bunuri sau servicii de la un operator economic declarat inactiv de organele fiscale, potrivit unei decizii pronuntate saptamana aceasta de Curtea Europeana de Justitie. Institutia europeana a stabilit ca dreptul de deducere a TVA-ului platit de o firma pentru prestarea de servicii achizitionate de la un contribuabil declarat inactiv si radiat din registrul persoanelor impozabile in scopuri de TVA nu poate fi luat.

acum 78 luni (22 Oct 2017)

Firmele au drept de deducere asupra TVA rezultata din achizitionarea unor bunuri sau servicii de la un operator economic declarat inactiv de organele fiscale, potrivit unei decizii pronuntate saptamana aceasta de Curtea Europeana de Justitie.

Decizia obliga ANAF sa accepte retroactiv deducerea TVA la tranzactiile, incepand cu 2007 (data aderarii), de achizitionare de bunuri si servicii de la un operator economic declarat inactiv de Fisc, conditia fiind sa existe facturile care sa dovedeasca tranzactiile, scrie consultantul fiscal Cornel Grama.

Curtea Europeana de Justitie a decis saptamana aceasta, in cauza C-101/16 Paper - Consult, adica intr-un litigiu dintre o firma clujeana si ANAF, ca dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat pe motiv ca achizitia s-a facut de la un operator economic declarat inactiv de catre Fisc.

Institutia europeana a stabilit ca dreptul de deducere a TVA-ului platit de o firma pentru prestarea de servicii achizitionate de la un contribuabil declarat inactiv si radiat din registrul persoanelor impozabile in scopuri de TVA nu poate fi luat.

Reprezentantii firmei Paper Consult au aratat ca, pentru a putea beneficia de dreptul de deducere a TVA-ului, compania trebuie sa detina o factura, aspect reglementat de Directiva Europena nr.

De partea cealalta, Fiscul a facut trimitere la registrul contribuabililor inactivi, disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), acolo unde trebuie verificati partenerii de afaceri, pentru a fi evitata evaziunea fiscala. Practic, tinand seama de declararea inactivitatii furnizorului, autoritatile fiscale romane au concluzionat ca Paper Consult nu putea sa deduca suma de 45.680 de lei, reprezentand TVA-ul platit pentru prestarea serviciilor care facusera obiectul unui contract incheiat in 2011, mai explica cei de la Avocatnet.ro.

Avand in vedere lipsa jurisprudentei referitoare la o astfel de imprejurare, Curtea de Apel Cluj a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro