Nikola TESLA: american, sarb, croat, ROMAN. Inventator genial

In aceeaşi perioadă realizează demonstraţii de telegrafie fără fir, la peste 1000 de kilometri distanţă, pune la punct un sistem de aprindere a iluminatului public prin telecomandă şi produce tensiuni de 12 milioane de volţi, folosind un generator Van de Graaf. Inventatorul RACHETELOR: Hermann Oberth, german din Sibiu Tesla a rămas cunoscut mai ales pentru studii in domeniul curentului alternativ şi al forţei electromagnetice (de altfel, unitatea internaţională de măsură a inducţiei magnetice este Tesla).

acum 105 luni (10 Jul 2015)

S-a născut la 10 iulie 1856 in satul Smiljan (Smilian), din actuala Croaţie, mama lui fiind sarboaică, iar tatăl - preot ortodox, de etnie aromană. Apoi va pleca la Paris şi Strasbourg, iar de acolo - in Statele Unite, unde va primi cetăţenia americană. Acesta il angajează ca inginer electrician pentru repararea motoarelor şi generatoarelor de curent continuu.

Potenţialul noului angajat este subevaluat de Edison, pană in anul 1885, cand Tesla se remarcă la lucrările de repunere in funcţiune a pachebotului Oregon.

Echipa condusă de Edison a reparat scurtcircuitul generatorului in 20 de ore. Edison ii promisese lui Tesla un premiu de 50.000 dolari dacă nava pleacă la timp. Tesla şi-a respectat angajamentul de a face reparaţia la timp, dar Edison nu şi-a respectat promisiunea de a-l recompensa, susţinand ulterior că ideea premiului a fost o glumă.

Tesla, rivalul lui Edison

In urma acestui incident, Tesla pleacă din compania lui Edison şi işi deschide, in 1885, propria firmă, "Tesla Arc Light Company".

Tesla este cunoscut mai ales pentru studiile sale in domeniul curentului alternativ şi al forţei electromagnetice (de altfel, unitatea internaţională de măsură a inducţiei magnetice este Tesla).

Nikola Tesla revine in Europa in anul 1893, pentru a participa la inmormantarea mamei lui.

In 1899, in Colorado, Tesla construieşte un mare post de radio, cu o putere de emisie de 200 kW. In aceeaşi perioadă realizează demonstraţii de telegrafie fără fir, la peste 1000 de kilometri distanţă, pune la punct un sistem de aprindere a iluminatului public prin telecomandă şi produce tensiuni de 12 milioane de volţi, folosind un generator Van de Graaf.

In anul 1915, Nikola Tesla şi Thomas Edison sunt propuşi să primească, impreună, Premiul Nobel pentru fizică. Inventatorul RACHETELOR: Hermann Oberth, german din Sibiu

Tesla a rămas cunoscut mai ales pent... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro