Muzeul cineastului amator. Singurul loc din Romania unde pot fi vazute peste 100 de tipuri de camere de filmat

Muzeul cineastului amator. Singurul loc din Romania unde pot fi vazute peste 100 de tipuri de camere de filmat

Singurul muzeu al cineastului amator roman functioneaza la Resita, judetul Caras-Severin, si exista datorita unui tanar, Andrei Balbarau, care se ocupa de el inca din 2006, de pe vremea cand era student si activa intr-un cineclub amator. Pe langa aparatura de proiectie si tot ce a detinut fostul cinematograf (colectia de filme a acelor ani, derulatoarele, dulapul de pastrat peliculele, chiar si extinctoarele), Andrei a inceput sa colectioneze camere de filmat, aparate de proiectie, filme vechi, afise, documente, tot ce tine de cinematografie. Mai mult, de cativa ani, de Noaptea Muzeelor, zeci de caraseni trec pragul fostului Cinematograf "23 august" si raman uimiti de ceea ce vad.

acum 83 luni (13 May 2017)

Singurul muzeu al cineastului amator roman functioneaza la Resita, judetul Caras-Severin, si exista datorita unui tanar, Andrei Balbarau, care se ocupa de el inca din 2006, de pe vremea cand era student si activa intr-un cineclub amator. Andrei spune ca totul a inceput din pasiunea sa pentru film si ca a avut norocul sa dea peste sala de proiectie a fostului Cinematograf "23 August" din oras, unde toata aparatura s-a pastrat ca noua. Si aparatele de proiectie au ramas acolo intacte din anii '70, de cand s-a inchis cinematograful si s-a deschis acolo institutul de subingineri. Am discutat cu cei de la universitate si au fost de acord. Muzeul Cineastului Amator este singurul muzeu privat de acest gen din Romania, deschis publicului, pe teme de cinematografie, cineamatorism, care ajuta fostii cineasti sa-si digitalizeze filmele. De asemenea, incercam sa promovam pastrarea aparaturii din fostele cinematografe ca sa ramana pentru viitor. Nu in ultimul rand, incercam sa promovam si un turism pe cinematografie, si anume sa vina turisti in Caras-Severin, sa faca fotografii, sa organizam ateliere de fotografie analogica sau digitala", spune Andrei Balbarau.

Pe langa aparatura de proiectie si tot ce a detinut fostul cinematograf (colectia de filme a acelor ani, derulatoarele, dulapul de pastrat peliculele, chiar si extinctoarele), Andrei a inceput sa colectioneze camere de filmat, aparate de proiectie, filme vechi, afise, documente, tot ce tine de cinematografie. Majoritatea pieselor muzeului au fost adunate de tanarul resitean in ultimii zece ani, fiind gasite la bazar sau in anunturile de mica publicitate. In general, le-am adunat din bazar, de pe site-urile de anunturi, din mica publicitate, din donatii. Am cumparat camere de filmat, aparate de proiectat filme si asa mai departe. Camera din 1921 este cea mai valoroasa, alaturi de o camera Arriflex pe 16 mm si una de 35 mm. Arhiva importanta de documente tehnice

Muze... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro