Monumetele istorice ale Bucurestiului, pregatite sa infrunte cutremure de 9 grade. Constructiile simbol care vor fi inaugurate dupa reabilitare anul acesta

Monumetele istorice ale Bucurestiului, pregatite sa infrunte cutremure de 9 grade. Constructiile simbol care vor fi inaugurate dupa reabilitare anul acesta

Lucrarile de consolidare si modernizare de la vechiului sediu al Primariei Capitalei au intrat pe ultima suta de metri, dupa cum declara primarul general, Sorin Oprescu, spre sfarsitul anului trecut in platoul Adevarul Live. Reprezentantii municipalitatii precizau atunci ca sediul Teatrului Evreiesc de Stat Bucuresti este monument istoric si se afla intr-o stare avansata de degradare, deoarece proprietarul cladirii, respectiv Fundatia Caritatea, nu a mai efectuat reparatii si lucrari de punere in siguranta a cladirii de zeci de ani.

acum 112 luni (3 Jan 2015)

Lucrarile de consolidare si modernizare de la vechiului sediu al Primariei Capitalei au intrat pe ultima suta de metri, dupa cum declara primarul general, Sorin Oprescu, spre sfarsitul anului trecut in platoul Adevarul Live. Potrivit edilului, imediat dupa ce va fi inaugurata, cladirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta va putea face fata unui seism cu magnitudinea de peste 9 grade Richter.

Concret, in cazul unui cutremur puternic, cladirea va ramane in picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici si a celor 262 de izolatori.

Arcul de Triumf, pregatit sa reziste pentru urmatorii o suta de ani

Arcul de Triumf din Capitala este, probabil, cel mai cunoscut monument istoric din Bucuresti. Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca lucrarile de consolidare si conservare de la Arcul de Triumf erau o necesitate, pentru ca monumentul se degradase foarte mult din cauza trecerii timpului, dar si a traficului intens din zona.

Asa cum s-a procedat si in cazul cladirii de pe Regina Elisabeta, Arcul de Triumf din Capitala va avea dupa finalizarea lucrarilor de modernizare si reabilitare un grad crescut de siguranta. Concret, daca Bucurestiul va fi zguduit de un cutremur puternic, nici Arcul de Triumf nu va fi in pericol sa se darame datorita acestui sistem de protectie. "Exista un proiect, dar trebuie modificat in functie de fondurile pe care le avem", a spus primarul, precizand ca lucrarile de realizare s-ar putea ridica la suma de doua milioane de lei.

Lucrarile de la Arcul de Triumf sunt realizate cu ajutorul fondurilor obtinute prin Programul Operational Regional 2007 - 2013, avand o valoare totala de 30.461.626, 92 de lei. Din aceasta suma, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, in timp ce din bugetul de stat au fost alocati 8.475.402,65 de lei, iar alti 2.451.505,69 de lei reprezinta cofinantarea Primariei Capitalei.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro