Modificarile controversate la Legile Justitiei ar putea fi facute direct in Parlament. Ce strategie au adoptat pesedistii

"In primul rand, se va discuta probabil de chestiunea legata de prezumtia de nevinovatie, de acea directiva europeana uitata oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-as vrea sa le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii incatusati, de a da in detaliu acuzatiile ca si cum ar fi certitudini in privinta unor fapte savarsite si asa mai departe. "Eu am spus de la inceput ca nu am vazut argumentele care sa ma faca pe mine, personal, sa-mi schimb opinia, ca trebuie sa ramana si presedintele in acest circuit de numire, iar cu Inspectia Judiciara, am spus-o si eu, a spus-o si premierul, a spus-o si ministrul justitiei in ultima perioada, trebuie sa fie un organism independent, de sine statator", a mai declarat Dragnea.

acum 78 luni (17 Oct 2017)

Premierul Mihai Tudose nu vrea ca Guvernul sa isi asume legile justitiei, iar liderii coalitiei vor ca pachetul legislativ sa fie preluat de parlamentarii PSD si ALDE.

Coalitia de guvernare pregateste terenul pentru ca legile Justitiei sa fie modificate prin initiativa legislativa asumata de catre parlamentarii PSD - ALDE si sa nu mai astepte ca pachetul sa fie asumat de Guvern si abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere. "E foarte posibil sa fie asumat, exista o comisie comuna a Senatului si Camerei Deputatilor care sa analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil sa fie o initiativa parlamentara", a explicat liderul senatorilor PSD.

Planul a fost pregatit de presedintii celor doua partide, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care detin si sefia Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului. Refuzul lui Mihai Tudose de a-si asuma pachetul legislativ, dar si lentoarea cu care s-a miscat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-au determinat pe Liviu Dragnea sa caute alta solutie. Depunerea rapida a unei initiative legislative este singura cale pentru ca modificarile legilor Justitiei sa fie adoptate de Parlament pana la finalul acestui an.

Prezumtia de nevinovatie, scoasa la inaintare

Discutiile de pana acum de la varful coalitiei prefigureaza si strategia pe care o vor folosi PSD si ALDE in dezbaterile parlamentare. Este posibil ca ei sa preia, ca baza de discutie, textul pregatit de Ministerul Justitiei dar sa vina cu modificari substantiale. Este posibil, astfel, sa fie repuse in discutie propunerile mai vechi ale senatorului Serban Nicolae, potrivit carora persoanele acuzate de coruptie sa scape de catuse si de arest preventiv. "In primul rand, se va discuta probabil de chestiunea legata de prezumtia de nevinovatie, de acea directiva europeana uitata oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-as vrea sa le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii incatusati, de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro