Mocira, secretele unui sat pierdut in legenda. Datele istorice confirma existenta lui, nu si motivele disparitiei

Mocira, secretele unui sat pierdut in legenda. Datele istorice confirma existenta lui, nu si motivele disparitiei

Despre aceste vestigii exista date, in varful dealului pe care se presupune ca exista satul se afla aceste pietre despre care sunt pareri care spun ca ar fi fost o biserica, in timp ce alte pareri sustin ca ar fi fost un observator militar din perioada in care au navalit tatarii. "M-am informat de la slatineni, pentru ca ei au fost mai aproape de zona respectiva si mi-au povestit ca, intr-adevar, din Rapa lui Faor s-au scos pietrele si s-a facut biseica.

acum 87 luni (23 Jan 2017)

In satul Glod din Maramures si prin satele invecinate existau povesti spuse la gura sobei, legende despre un sat disparut cu mult timp in urma. Astazi, insa, Ioan Godja din Valeni, un taran ambitios care la 97 de ani spune ca vrea sa lase in urma lui ceva, a scris mai multe carti despre locul sau natal, Valeni. Si atunci am zis ca merita sa caut mai mult, sa vad ce-o sa pot afla", povesteste batranul. Asa ca, in urma cu doar cativa ani, cand inca il mai tineau puterile, s-a dus acolo unde se credea ca ar fi existat satul. El spune ca sunt inca vizibile delimitarile hotarului, dar si unele urme care arata ca acolo a fost, candva, locuit.

"Am fost acolo si am vazut razoarele si haturile (fasie de pamant care desparte doua ogoare, n.r.), care inca exista. Iar in varful Mocirii, deasura locului numit , am gasit o pietrarie cam la o lungime de vreo 10-15 metri, pe vreo patru metri latime, o gramada de pietre de rapa", spune el. Despre aceste vestigii exista date, in varful dealului pe care se presupune ca exista satul se afla aceste pietre despre care sunt pareri care spun ca ar fi fost o biserica, in timp ce alte pareri sustin ca ar fi fost un observator militar din perioada in care au navalit tatarii.

"Am gasit o piatra deasupra unei gropite mai mare decat o masa, toata plina de muschi. Cu o alta piatra am curatat muschiul si am descoperit o cruce pe mijlocul pietrei, niste frunze pe marginile ei si niste cruci mai mici, cam doua, trei", mai povesteste el. "M-am informat de la slatineni, pentru ca ei au fost mai aproape de zona respectiva si mi-au povestit ca, intr-adevar, din Rapa lui Faor s-au scos pietrele si s-a facut biseica.

Conform acelorasi teorii, satul ar fi disparut din cauza lipsei de apa. Documentele publicate in cartea lui Radu Popa, "Tara Maramuresulu in veacul XIV", arata ca in hartile de la 1405, satul Mocira nu mai apare. "Acest sat, dupa toate probabilitatile, ar fi disparut din cauza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro