Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP: "E o activitate seismica mai intensa decat de obicei"

Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP:

Trei cutremure cu magnitudine de peste 5 pe Richter s-au produs in ultimele sapte luni in zona seimica Vrancea, cel mai recent fiind resimtit si in Capitala in dupa amiaza zilei de 8 februarie, lipsit insa de pagube materiale, dupa cum a anuntat Departamentul pentru Situatii de Urgenta. CATE CLADIRI DIN BUCURESTI RISCA SA CADA LA CUTREMUR Numarul cladirilor care se incadreaza in categoria de risc seismic ridicat in Capitala este foarte mare: 766 de astfel de cladiri.

acum 86 luni (9 Feb 2017)

Trei cutremure cu magnitudine de peste 5 pe Richter s-au produs in ultimele sapte luni in zona seimica Vrancea, cel mai recent fiind resimtit si in Capitala in dupa amiaza zilei de 8 februarie, lipsit insa de pagube materiale, dupa cum a anuntat Departamentul pentru Situatii de Urgenta. "Sunt mai multe decat statistica, e o activitate mai intensa decat de obicei, dar nu sunt motive sa ne alarmam", a explicat Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Miercuri s-au produs nu mai putin de trei cutremure in zona Vrancea, a aratat specialistul. "Activitatea care a fost in ultimul timp, mai intensa decat de obicei, nu este de natura sa ne spuna ca vine un cutremur mare. "Un prim scenariu ar fi acela in care un cutremur mare apare din senin pe un fond de activitate normala, cand nimeni nu stie si cand nimeni nu se asteapta. Este vorba de un cutremur-fulger, cum ii spunem noi, care ne ia pe nepregatite. Apoi, un al doilea scenariu e atunci cand exista o activitate neobisnuita care ar putea sa semnaleze ca vine un cutremur. Sa ai un cutremur de 5, apoi inca unul de peste 5, apoi un altul care sa depaseasca 6 pe Richter. "O anumita influenta poate fi, dar Vrancea are o activitate izolata locala, are un mod propriu de manifestare", a mai spus expertul.

CATE CLADIRI DIN BUCURESTI RISCA SA CADA LA CUTREMUR

Numarul cladirilor care se incadreaza in categoria de risc seismic ridicat in Capitala este foarte mare: 766 de astfel de cladiri.

Acest lucru e confirmat de doctorul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, care a precizat ca in caz de catastrofa, problemele legate asistenta medicala ar fi majore. In al doilea rand, din cauza lipsei de aparatura suficienta pentru salvare urbana si interventie in caz de dezastre. Cu siguranta cei care sunt expusi riscului duc la vulnerabilitate in institutie si in capacitatea de interventie. Mai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro