Ministrul Energiei, dupa primele cinci luni de mandat: "Trebuie sa punem sistemul pe o directie corecta"

Ministrul Energiei, dupa primele cinci luni de mandat:

> Ca reforma este un proces de durata, adica serios, inceput inainte de toamna anului trecut, care va continua si dupa toamna acestui an. Pe cale de consecinta, ne-am angajat in reforma sectorului carbonifer, impinsi si de situatia dezastruoasa in care se gaseau la inceput de mandat cele doua companii de profil. Am cerut ca cei care fac obiectul unei investigatii penale sa paraseasca posturile de conducere din intreprinderile de stat, in ciuda obiectiilor legate de prezumtia de nevinovatie, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive. In ciuda declaratiilor de sustinere din partea sectorului privat, prea putini manageri de varf sunt pregatiti sa candideze pentru ocuparea unor posturi in sectorul de stat, fie din ratiuni salariale, fie, pur si simplu, din lipsa de incredere in continuarea reformelor pe termen mediu.

acum 95 luni (3 May 2016)

>

Ca reforma este un proces de durata, adica serios, inceput inainte de toamna anului trecut, care va continua si dupa toamna acestui an. E nevoie de actiuni concertate, pe multiple planuri, si de timp pentru ca schimbarile sa produca efecte, capatand masa critica.

In Romania, efortul reformist pornit de la varf nu genereaza suficiente schimbari de atitudine in lant la nivelele inferioare.

Am sa ilustrez cu trei initiative al Ministerului Energiei din ultimele cinci luni: lucrarile la strategia energetica nationala, reforma in sectorul carbunelui si imbunatatirea guvernantei corporative in intreprinderile de stat. Amintesc insa ca, in 17 noiembrie 2015, primul nostru obiectiv a fost trecerea cu bine a sezonului rece, in lipsa unui program de iarna (adica a listei cu capacitatile de productie disponibile si cu stocurile minime de combustibil care sa asigure alimentarea continua cu energie, gaze naturale si agent termic). Am trecut iarna chiar daca stocurile de carbune erau la limita inferioara, nu am adus carbune din import (reteta discutabila, utilizata cu generozitate in anii din urma), ne-am organizat corespunzator propriile resurse si am facut fata cu succes. Peste 300 de specilisti acreditati la Ministerul Energiei, din toate domeniile de interes, au participat si vor continua sa participe la dezbateri. Au urmat dezbateri in cadrul a sase grupuri de lucru tematice, care au identificat tendinte si aspecte de interes in sectoare-cheie. Rolul acestui exercitiu este de a fundamenta corect conceptul de securitate energetica, ca ansamblu de masuri menite a asigura continuitatea in alimentarea cu energie, in orice conditii. Independenta energetica nu ne este de folos atata timp cat functionarea parcurilor eoliene si fotovoltaice, a centralelor hidro depinde de conditiile meteorologice. In mod similar, nu este suficient sa ne asiguram consumul de gaze naturale din productie proprie atat timp cat, la temperaturi scazute, presiunea in sist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro