Masacrul de la Galati: cum a condus Ion Antonescu trupele care au deschis focul asupra a 200 de tarani rasculati in 1907

Masacrul de la Galati: cum a condus Ion Antonescu trupele care au deschis focul asupra a 200 de tarani rasculati in 1907

Modul cum au tratat diferite surse istorice desfasurarea rascoalei de la 1907 in judetele Covurlui si Tecuci (care fiintau la acea vreme pe actualul teritoriu al judetului Galati) este un potential material de lucru pentru un eventual manual al manipularii. Un astfel de exemplu este cel legat de implicarea lui Ion Antonescu (la acea vreme un tanar sublocotenent de doar 25 de ani) in inabusirea rascoalei din mahalalele orasului Galati. Sa nu uitam ca acesta a fost dovedit ca turnator al Securitatii comuniste, iar incercarea sa post-revolutionara de reabilitare a lui Ion Antonescu a fost aspru criticata de o serie de istorici, care i-au reprosat autorului numarul mare de informatii interpretate tendentios, precum si accentele de antisemitism. Satenii au fost opriti la aproximativ 100 de metri de Prefectura de o grupa (12 soldati) condusa de Ion Antonescu", scrie Stoenescu in volumul mentionat. "La Galati, manifestanti din Vadu Ungurului si Lazoveni au patruns in oras, pana la o distanta de 150 de metri de Prefectura, care veneau sa devasteze orasul si sa faca ravagii diferitilor arendasi ce se aflau in oras.

acum 105 luni (16 Jul 2015)

Modul cum au tratat diferite surse istorice desfasurarea rascoalei de la 1907 in judetele Covurlui si Tecuci (care fiintau la acea vreme pe actualul teritoriu al judetului Galati) este un potential material de lucru pentru un eventual manual al manipularii.

Dincolo de "bruiajele" de sorginte politica (caracteristice oricarei perioade istorice, totusi) descoperim o "ciopartire" fara jena a realitatii, astfel incat o serie de personaje "sa dea bine" la strigarea catalogului eroilor neamului.

Un astfel de exemplu este cel legat de implicarea lui Ion Antonescu (la acea vreme un tanar sublocotenent de doar 25 de ani) in inabusirea rascoalei din mahalalele orasului Galati. S-a distins in timpul Rascoalei din 1907, cand, aflat in fruntea unui mic detasament care bloca intrarea in Galati, a convins o multime de tarani sa nu intre in oras, fara a trage un foc de arma.

De altfel, Ion Antonescu a fost promovat locotenent la nici un an distanta, in 1908, iar printul Ferdinand a facut demersurile necesare pentru a-l lua ca aghiotant.

Dupa cum se poate observa totul pare sa se fi desfasurat ideal, iar Ion Antonescu (viitor maresal si sef al statului roman) este prezentat ca un fel de salvator al natiei, care reuseste sa rezolve pasnic o situatie de criza majora. Cronicile "civile": "Masacrul de la Galati"

Chiar daca Enciclopedia Romaniei ar trebui sa fie documentul de capatai in reflectarea adevarului (tinand cont fie si numai de faptul ca are girul Academiei Romane), exista surse care o contrazic flagrant.

O sursa foarte interesanta vine, surprinzator din afara granitelor Romaniei: este vorba despre istoricul german Markus Bauer, specialist de prestigiu in cercetarea istoriei Europei Rasaritene si in special a istoriei Romaniei.

Intr-un articol publicat in limba engleza in revista "History today" si intitulat "Rascoala... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro