Marturii ale bucovinenilor deportati in Siberia: "Dragostea de familie ni-a dat putere ni-am salvat viata"

Marturii ale bucovinenilor deportati in Siberia:

La sfarsitul lunii iunie 1940, mii de persoane din nordul Bucovinei au fost deportati de sovietici, marea lor majoritate in Siberia. Alte stiri pe aceasta tema: Amintirile teribile ale unui bucovinean deportat in Siberia: "Parleam sobolanul ca pe un purcel, il fierbeam si-l mancam cu o pofta nespusa" Marturia infioratoare a unei romance inchise 20 de ani in lagarele siberiene: "Doar iubirea de familie ne-a salvat viata" Veteranul de razboi care a stat inchis patru ani intr-un lagar din Siberia: "Imi doream sa ajung acasa, sa mananc mamaliga goala si sa ma satur"

acum 90 luni (27 Oct 2016)

La sfarsitul lunii iunie 1940, mii de persoane din nordul Bucovinei au fost deportati de sovietici, marea lor majoritate in Siberia. Operatiunile de deportare a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 si a cuprins teritoriile anexate de Uniunea Sovietica de la Romania, in luna iunie a anului 1940. Povestea ei de viata ar putea fi oricand subiectul unui film dramatic.

Cosmarul femeii a inceput in noaptea de 13 iunie 1941, cand Anita Nandris - Cudla, impreuna cu fiii sai, ce aveau varste cuprinse intre 11 si 17 ani, au fost luati cu forta din casa lor, uracati in trec si trimisi in Siberia. Nici de boala nu a scapat Anita, aceasta ajungand grav bolnava la pat. FOTO "20 de ani din Siberia. Destin bucovinean"

"De la un timp vad ca slabesc si mai tare, am inceput sa vad inaintia ochilor niste naluci, fel de fel. M-am gindit la barbatul meu sarmanul, tot asa trebuie sa-si fi dat sufletul pe undeva, amarit de durere si nacaz, fara nime linga el. Mi-am indreptat gindul la scumpii mei fratiori, cit de departe sint ei de mine si nu stiu de chinul meu. Am intors capul catre copilasi si m-am uitat cu lacrimi in ochi la ei, cum dormeau sarmanii gribuiti de foame si de frig. Am suspinat adinc, caci simtiam ca se apropie ciasul sa ma despart de ei", a rememorat Anita Nandris - Cudla, in memoriile ei "20 de ani din Siberia. Destin bucovinean", momentul in care a crezut ca-si va da sufletul departe de casa.

Bucovineanca, impreuna cu fiii ei, s-au intors inapoi acasa la inceputul anului 1959, obtinand dreptul de a locui din nou in casa lor la data de 13 iunie 1961.

"Aciasta dragoste si iubire de familie ni-a dat putere in toate greutatile si am putut rezista si ni-am salvat viata" a concluzionat Anita Nandris - Cudla. Acesta a petrecut sase ani in lagarele sovietice, inainte de a reveni acasa.

"Am cazut in genunchi si m-am rugat lui Dumnezeu Sfantul sa ma ierte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro