Marinarul care a construit farurile de pe litoral: "Am depus juramantul de doua ori in decurs de cateva saptamani: pentru rege si pentru noua oranduire"

Atunci, noi, ceilalti copii, le amestecam papucii si, cand ieseau de la slujba, distractia era asigurata", isi aminteste el de viata fara griji pe care a trait-o in primii ani de viata alaturi de fratele mai mare. Dupa vacanta de Craciun, cei de la Marina au fost adusi la Constanta, direct pe nava-scoala "Mircea", care doar ce fusese data inapoi de sovietici, bricul fiind confiscat la 5 septembrie 1944, alaturi de toata flota tarii noastre care scapase din razboi. JURAMANT DE DOUA ORI: PENTRU REGE SI PENTRU COMUNISTI Schimbarea de regim politic peste noapte a produs si dezechilibre in randul armatei, astfel ca elevii scolilor militare au depus de doua ori juramantul in decurs de cateva saptamani. COLEG CU SERGIU NICOLAESCU Un alt vestit coleg pe care l-a avut, doar pentru o scurta perioada de timp, a fost Sergiu Nicolaescu, vecin de hamac cu Corneliu Enachescu, "Am fost coleg cu Sergiu Nicolaescu din septembrie 1947 pana in primavara anului urmator, cand a plecat de la noi. In aceasta perioada a fost colaborator la realizarea Manualului de hidrografie intocmit de Directia Hidrografica Maritima si a participat la conferintele Organizatiei Hidrografice Internationale cu sediul la Monte-Carlo in anii 1972, 1977, 1982 si 1987, la conferintele Asociatiei Internationale de Semnalizari Maritime la Stockholm (1970), Ottawa (1975), Tokyo (1980), Brighton (1985), dar si la mai multe intruniri hidrografice si de semnalizari maritime in cadrul Tratatului de la Varsovia ale Flotelor Unite din Marea Neagra si Marea Baltica.

acum 78 luni (22 Oct 2017)

Contraamiralul de flotila ing. Anterior, a participat la Primul Razboi Mondial, ca tanar sublocotenent, luand parte la bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz. Cea mai frumoasa perioada a vietii sale a ramas copilaria, pe care si-o petrecea in colbul de pe ulita bunicilor, in satul unde cresteau laolalta romani si turci. Atunci, noi, ceilalti copii, le amestecam papucii si, cand ieseau de la slujba, distractia era asigurata", isi aminteste el de viata fara griji pe care a trait-o in primii ani de viata alaturi de fratele mai mare. In anii '30, tatal sau a fost numit invatator la Constanta si, datorita rezultatelor deosebite, a fost numit succesiv director la trei scoli din oras si, ulterior, inspector de specialitate. Salvarea i-a venit de la un ziar unde a citit un anunt in care se anunta ca Scoala Navala "Mircea" cauta elevi. Daca inainte de venirea Armatei Rosii in Romania existau scoli specializate pe arme, cavaleria la Targoviste, marina la Constanta, Brasov si Medias - aviatie, iar Pitestiul- tancuri, dupa 1945, din cauza ca toate unitatile acestea erau ocupate de sovietici, la Sibiu s-au concentrata toate scolile. "Si atunci a ramas libera cazarma de la Sibiu si acolo ne-au strans pe toti la examen. Eram vreo 1.000 de tineri si am reusit vreo 560, la toate armele. Se terminase razboiul, dar incepuse foametea, iar putinele grane de pe camp erau luate de sovietici. Biletul de tren si l-a platit cu banii luati de pe manualele vandute. Isi aminteste ca isi cumpara turtoi, facut din malai si faina si copt in cuptor, apoi bea apa ca sa i se umfle burta si sa se simta satul.

Asa se face ca viitorii marinari au stat la Sibiu pana la vacanta de Craciun. - o fasie de stofa, cu care se infasoara pulpa piciorului, peste pantalon, de la glezna pana sub genunchi), ca pe vremuri". "Am invatat cunoasterea armamentului usor, dar ni s-au predat si lectii de politica, pentru ca incepuse sa intre politica in armata", isi aminteste Enachescu. Dupa vacanta de Craciun, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro