Marian Vanghelie, al doilea dosar de coruptie: Cum sa nu raman in cursa pentru Primarie?

"Prevalandu-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007). Citește și: Marian Vanghelie, criză renală inainte de procesul de corupție In 7 iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis in judecată de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvarşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte. In acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

acum 95 luni (5 May 2016)

El este acuzat că, la 14 mai 2008, in calitate de primar al Sectorului 5 București, a incheiat, cu incălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele in valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost incheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi incetat.

"Prevalandu-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007).

Potrivit legislației achizițiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea intocmirea unei note justificative in care să se motiveze această alegere.

In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand același număr de inregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insă nicio bază legală, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa in acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală in Sectorul 5.

In același context, la data de 12 mai 2008, cu incălcarea dispozițiilor legal... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro