Lupta celor nevoiti sa refaca primii pasi

Lupta celor nevoiti sa refaca primii pasi

Catalin si Manuela sunt doua exemple de la care multi avem de invatat. - infectii recurente, probleme respiratorii), de a dezvolta anumite abilitati compensatorii pentru deficitele existente precum si de a mentine mobilitatea articulara si a tonusului muscular, de a reduce pierderea de masa musculara si de a creste toleranta la efort", spune dr. Rampele de acces lipsesc O problema extrem de importanta cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si total ignorata de autoritati este lipsa rampelor de acces in spatiile publice. (38 de ani) a fost diagnosticata in urma cu zece ani cu o tulburare a sistemului nervos numita siringomielie, ce se manifesta de obicei intre 20 si 40 de ani, de cauza necunoscuta, care consta in principal in formarea unui chist la nivelul maduvei spinarii si care in timp se extinde si provoaca leziuni medulare. FOTO: obiecte handmade facute de Manuela Primele sase luni, cruciale dupa un atac cerebral In randul pacientilor care ajung la sectia de recuperare neurologica de la INRMFB se numara si cei care au suferit un accident vascular cerebral.

acum 105 luni (17 Jul 2015)

Catalin si Manuela sunt doua exemple de la care multi avem de invatat. Acum duc o lupta cu propria fiinta in speranta ca se vor bucura din nou de gesturile ce noua ni se par atat de banale.

Bucuresti, ora 13.00, o zi de vineri caniculara. Ma opresc in fata Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie (INRMFB).

Odata intrata in cladire, ma incearca un sentiment de apasare, de parca as simti toate neajunsurile si greutatile celor care se misca anevoios. Unii au mersul schiopatat, altii se sprijina in carje sau de un asistent, iar cei si mai putin norocosi depind de caruciorul cu rotile. (24 de ani), student in anul cinci la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", pe care l-am intalnit pe holurile institutiei. In acea zi, aflat cu prietenii la o baie racoroasa de vara, a estimat gresit adancimea apei si o saritura in apa i-a fost aproape fatala.

Impactul i-a sfaramat trei dintre oasele principale ale segmentului cervical al coloanei vertebrale si din acea zi nu isi mai simte corpul de la gat in jos. La scurt timp dupa accident a fost operat la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitala de catre academicianul Florin-Eduard Exergian, medic primar cu supraspecializare in chirurgie spinala. Perioada de practica din studentie facuta la Spitalul Clinic "Sfanta Maria" din Bucuresti l-a facut sa-si doreasca si mai mult o cariera intr-unul dintre aceste domenii.

A fost chiar la un pas sa piarda un an de facultate din cauza unor membri din cadrul facultatii care ii spuneau ca "nu are ce cauta in medicina", dar totul s-a terminat cu bine.

Corpul lui Catalin este deocamdata inert, dar mintea ii este in permanenta cautare de raspunsuri, pe care uneori le gaseste intr-o carte scrisa de Cioran sau ascultand muzica. Cum se face recuperarea

Fiecare miscare, tremur sau tresarire a corpului, oricat de nesemnific... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro