Legatura intre stima de sine si dorinta adolescentelor de fi slabe. Ce arata un studiu facut in mediul rural din Romania

Legatura intre stima de sine si dorinta adolescentelor de fi slabe. Ce arata un studiu facut in mediul rural din Romania

Pentru ca adolescenta cuprinde trecerea de la stadiul de copilarie la maturitate, precum si schimbarile fiziologice si psihologice survenite in urma acestei tranzitii, un aspect important in acesta perioada de dezvoltare este reprezentat de conturarea stimei de sine. Vomismente Alte metode la care adolescentele recurg pentru a putea rezista tentatiei de a mancasi de a pierde in greutate sunt urmatoarele: instigarea de a provoca vomismente, consumul unei cantitati mare de apa, activitati fizice solicitante, inducerea mai lunga a starii de somn pentru a uita senzatia de foame "De asemenea sunt induse cugetari repetitive de genul , , , , etc.

acum 85 luni (14 Mar 2017)

Pentru ca adolescenta cuprinde trecerea de la stadiul de copilarie la maturitate, precum si schimbarile fiziologice si psihologice survenite in urma acestei tranzitii, un aspect important in acesta perioada de dezvoltare este reprezentat de conturarea stimei de sine. Totodata, nivelul stimei de sine constituie un aspect important, aceasta raportandu-se la modul de actionare al individului in societate.

Pe langa faptul ca nivelul stimei de sine detine un aport esential in sanatatea psihica si fizica, el joaca un rol extrem de important si in interrelationarile umane, acestea din urma fiind predominante perioadei adolescentine", explica, pentru "Adevarul", psihologul clinician Iulian Stanescu.

In aceasta perioada de tranzitie intre stadiul de copil si cel de adult au loc modificari atat la nivel fizic cat si comportamental si relational, iar interesul acordat propriei imagini de catre adolescenti este mai accentuat.

"Este o perioada delicata, intrucat au loc multiple modificari, in special de natura fizica, un rol extrem de important fiind conturarea stimei de sine.

Anorexia nervoasa si bulimia sunt doua dintre consecintele pretentiilor pe care adolescentele le au de la ele insele in aceasta perioada, mai ales in lipsa unui suport din partea familiei pentru consolidarea stimei lor de sine.

"Imaginea corporala negativa, detinuta cu precadere de sexul feminin, este in stransa concordanta cu depresia, anxietatea sporita, stima de sine scazuta, perfectionismul, multiplicandu-se astfel cererile pentru chirurgie plastica, adolescentele ajungand la idei obsesive de pierdere in greutate, dezvoltand in timp probleme de alimentatie, precum anorexia nervoasa sau bulimia. Cel mai adesea, adolescentele se confrunta cu tulburari de comportament alimentar cauzate de influentele sociale ce induc o greutatate ideala", mai spune psihologul.

"Ideea centrala a lucrarii s-a desprins din concept... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro