Istoria singurei cetati dacice din Serbia. Ce se stie despre modul in care a fost cucerita Jidova de romani

Istoria singurei cetati dacice din Serbia. Ce se stie despre modul in care a fost cucerita Jidova de romani

Exista o cruce de piatra la cimitirul din Grebenat din anul 1297 si exista document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal intre familia Luca si o alta familie. Tot in acest spatiu au fost gasite si alte izvoare istorice, precum monede de 6 bani romani, bijuterii, obiecte de ceramica, fibule de bronz, amfore, unelte si arme romane etc.

acum 106 luni (29 Jun 2015)

Cetatea Jidova este unica cetate dacica de astazi care a ramas pe teritoriul Serbiei. Cel mai apropiat oras este Bela Crkva (Biserica Alba), de la granita cu Romania, la 110 kilometri de Timisoara. Aceste cetati au fost ridicate in apropierea satelor Oresat, Dupliaia si Grebenat, care la ora actuala se afla printre cele mai vechi asezari cu populatie romaneasca din Banatul sarbesc. Exista o cruce de piatra la cimitirul din Grebenat din anul 1297 si exista document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal intre familia Luca si o alta familie.

Ramasitele cetatii dacice se gasesc la cateva sute de metri de satul Grebenat. Se spune ca cetatile dacice din jurul satelor noastre vecine au fost primele cetati dacice atacate de legiunile romane care au trecut raul Dunarea pe tarmul stang la Banatska Palanka (Translederata). In perioada anilor 101-107 au trecut Dunarea si au ocupat cetatile dacice la Grebenat, Oresat si Dupliaia.

S-a constata ca este cetate dacica in anul 1905 Nu exista date precise referitor la luptele duse la Jidova intre romani si daci si nici daca cetatea amintita a cazut din cauza luptelor crancene sau a fost cucerita fara prea mare rezistenta din partea dacilor.

In cetatile dacice din jurul satelor din Serbia de azi au fost prezente unitati militare romane din legiunile romane a IV-a, VII-a si a XII-a.

"Despre ele vorbesc caramizile cu inscriptii si sigile gasite la cetate si imprejurimile ei. Tot in acest spatiu au fost gasite si alte izvoare istorice, precum monede de 6 bani romani, bijuterii, obiecte de ceramica, fibule de bronz, amfore, unelte si arme romane etc. Prima data se aminteste, pe harta topografica din prima jumatate al secolului XVIII-lea intocmita pentru printul Eugeniu de Savoia, vechea cetate Jidova in ruine din imprejurimea localitatii Oresat. In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea, cativa arheologi maghiari au vizitat, descris si cerce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro