Intoarcerea Marii in istorie: Mediterana si Marea Neagra, noul nod geostrategic mondial

Intoarcerea Marii in istorie: Mediterana si Marea Neagra, noul nod geostrategic mondial

> In plus, centrul de tensiune al istoriei recente, plasat de razboaie, revolutii si terorism in zona Orientului Mijlociu si Golfului - asadar in desert si nisip - urca in spatiul de tranzitie care leaga Orientul si Africa de Europa: Marea Mediterana si Marea Neagra. Si asta pentru ca, chiar si la o privire superficiala, devine evident ca aici se strang in mod accelerat puncte de fierbere tot mai greu de controlat: Occidentul, in special prin Romania, dar si prin Bulgaria si Ucraina, a patruns decisiv si pe termen lung in zona Marii Negre, spatiu pe care l-a evitat in mod traditional.

acum 88 luni (30 Dec 2016)

>

In plus, centrul de tensiune al istoriei recente, plasat de razboaie, revolutii si terorism in zona Orientului Mijlociu si Golfului - asadar in desert si nisip - urca in spatiul de tranzitie care leaga Orientul si Africa de Europa: Marea Mediterana si Marea Neagra.

Din punct de vedere militar, demografic si politic, Mediterana si Pontus Euxinus vor reprezenta centrul nervos al acestui deceniu. Si asta pentru ca, chiar si la o privire superficiala, devine evident ca aici se strang in mod accelerat puncte de fierbere tot mai greu de controlat: Occidentul, in special prin Romania, dar si prin Bulgaria si Ucraina, a patruns decisiv si pe termen lung in zona Marii Negre, spatiu pe care l-a evitat in mod traditional. Fluxul migratiei dinspre Orient si Africa catre sudul Europei (Italia, Grecia, Franta, Spania) patrunde prin Mediterana, asadar pe mare - infinit mai accesibila si permisiva decat orice aeroport. Numarul foarte mare de refugiati pune in constant pericol acest flanc de sud al Europei, care reprezinta un veritabil vulcan politic si creuzet ideologic. Pe fondul transferului de putere din Statele Unite ale Americii, este de asteptat sa creasca semnificativ nivelul conflictului Israel-Palestina. Stingerea progresiva a razboiului sirian si a reglajelor de putere din Irak va aduce astfel tensiunea regionala catre Meditarana (de remarcat ca Libanul pare sa devina mai instabil in ultima perioada).

Nu este, de altfel, o surpriza ca spatiul de "legare maritima" a Orientului de Occident si a Sudului de Nord reprezinta un centru nervos al planetei. De la 1492 pana spre 1800, Atlanticul a devenit vedeta incontestabila a istoriei: astazi, insa, Atlanticul a devenit o "mare blanda", o apa interna a civilizatiei Occidentale. Mediterana si Marea Neagra, insa, sunt spatii de ciocnire civilizationala: ortodoxia rusa, islamul turc, cultura liberala a Occidentului, saracia lucie a imigrantilor din sud se intalnesc coroziv aici.

Cele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro