Interviu cu Catalin Cindea, external communications manager British American Tobacco: 672 milioane de euro, pierduti de statul roman din contrabanda cu tigari.

Cele mai importante modificari sunt noile avertismente de sanatate combinate care acopera 65% din suprafata pachetului pe care sunt aplicate, cu noi imagini si texte care atrag atentia asupra efectelor fumatului si disparitia de pe piata legala a tuturor tigaretelor cu arome, cu exceptia mentolului (fapt care creeaza un risc de migratie al consumatorilor acestui tip de produse catre piata neagra).

acum 83 luni (23 May 2017)

Zeci de mii de comercianti risca sa dea faliment: fie vand pachete neconforme si iau amenzi, fie raman cu tigarile pe stoc

Rl: Cum sunt fi afectati fumatorii dar si producatorii de tigarete de intrarea in vigoare a Directivei tutunului? Discutiile din jurul directivei care au demarat in 2016 au tergiversat transpunerea si au intarziat cu sase luni adoptarea acesteia in legislatia nationala - in loc de 20 mai 2016, Directiva a fost transpusa in decembrie 2016. Cele mai importante modificari sunt noile avertismente de sanatate combinate care acopera 65% din suprafata pachetului pe care sunt aplicate, cu noi imagini si texte care atrag atentia asupra efectelor fumatului si disparitia de pe piata legala a tuturor tigaretelor cu arome, cu exceptia mentolului (fapt care creeaza un risc de migratie al consumatorilor acestui tip de produse catre piata neagra). British American Tobacco a atras atentia inca de anul trecut asupra eventualelor efecte negative cauzate de intarzierea de sase luni cu care a fost transpusa Directiva in legislatia nationala. Producatorii de tutun au fost nevoiti sa isi adapteze liniile de productie noilor cerinte la jumatate din timpul normal alocat si au facut eforturi substantiale pentru a curata piata de produsele vechi. Aceste eforturi au generat in cazul British American Tobacco o majorare a preturilor la toate produsele cu 50 de bani, tocmai pentru a acoperi costurile angajate pentru a se conforma noilor cerinte intr-un timp cu sase luni mai redus fata de cel de un an acordat de catre Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, aceasta intarziere inseamna costuri suplimentare pentru statul roman, care va trebui sa dea inapoi acciza pentru produsele neconforme care trebuie retrase de pe piata si distruse conform legilor in vigoare.

Citeste textul integral in editia print de miercuri a ziarului Romania libera, disponibila la toate chioscurile de difuzare a presei si prin abonament! ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro