INTERVIU Christian Paraschiv, artist vizual: "In Occident, a trebuit sa incep prin a intelege sistemul: ce este un cont bancar, ce sunt impozitele"

INTERVIU Christian Paraschiv, artist vizual:

Christian Paraschiv (63 de ani), artist international ale carui lucrari au ajuns in colectii particulare din SUA, Germania si Japonia, a devenit student al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, in prezent Universitatea Nationala de Arte, dupa a patra incercare. Christian Paraschiv: Sigur ca imi aduc aminte, cu atat mai mult ca jocurile pe care le organizam de unul singur in camera noastra, a copiilor, erau ca niste instalatii fara de sfarsit, cu sute de piese de domino, de sah si cu bile metalice. Bineinteles ca trebuia sa mergem unde am fost repartizati ca profesori pe o perioada de trei ani, cu un salariu mai mic decat al unei femei de serviciu - fiind un fel de obligatie de a plati in acest fel anii de facultate. si in acest context de semnificatii apare ca extrem de suparatoare interpretarea prin care un medic vede in lucrarile mele: masini de tocat carne de om sau de oameni". Eu cred ca intalnirea noastra a fost exceptionala pentru artele romanesti de atunci - am discutat foarte mult si am cazut de acord sa limitam numarul artistilor care vor participa la aceasta stare de exceptie. Munca mea este ghidata de religie, iar acum circa 30 de ani, mi-am propus, cum spuneam, si acea apropiere fireasca de ceea ce ne inconjoara dintotdeauna, si anume de natura. Pe-atunci, lumea era curioasa si tin minte ca, in selectia de cinci sau sase expozitii recomandate la Paris de ziarul "Liberation" se numara si expozitia mea de la Galeria Marais, lucru care mi-a dat curaj si putere de munca. Bineinteles ca trebuia sa mergem unde am fost repartizati ca profesori pe o perioada de trei ani, cu un salariu mai mic decat al unei femei de serviciu, fiind un fel de obligatie de a plati in acest fel anii de facultate. Ea exista intre galeriile de arta private care au deja prezentari de nivel international, fiind ajutate financiar de Institutul Cultural Roman din Bucuresti, dar lipseste in cazul caselor de licitatie de arta. In 1979, a fost castigatorul Bursei de Pictura oferite de UAP si a beneficiat de o rezidenta la Cite Internationale des Arts, la Paris, intre 1986 si 1988.

acum 82 luni (24 Jun 2017)

Christian Paraschiv (63 de ani), artist international ale carui lucrari au ajuns in colectii particulare din SUA, Germania si Japonia, a devenit student al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, in prezent Universitatea Nationala de Arte, dupa a patra incercare. Isi aduce aminte ca, pe vremuri, il observa pe bunicul lui, fost colonel in armata, cum picta cu acuarele si ca asa a prins drag de artele vizuale. In toti acesti ani, a dus la bun sfarsit picturi, instalatii, materiale video si fotografii curajoase, lesne de tinut minte dupa expozitii. Inainte de Revolutie, comisiile de cenzura n-au dorit evenimentul pe care il pregatise Paraschiv: vernisajul "Feminin/ Masculin", care sa vorbeasca, cu ajutorul imaginilor, despre viata si religie. Prin urmare, lucrarile nu au mai ajuns la public - printre ele era si o fotografie din 1980 cu trupuri dezgolite si diafane suprapuse. Spune ca face asta in special pentru tineri, ca "sa fie viu" contactul lor cu arta romanilor de peste hotare. Christian Paraschiv: Sigur ca imi aduc aminte, cu atat mai mult ca jocurile pe care le organizam de unul singur in camera noastra, a copiilor, erau ca niste instalatii fara de sfarsit, cu sute de piese de domino, de sah si cu bile metalice. De altfel, prin anii '70 am scris o proza legata de aceste jocuri si amintiri. Am pastrat si un desen colorat din vremea aceea, unde se vede un batator de covoare. Am facut cunostinta cu pictura si cu desenul odata cu vizitele pe care i le faceam bunicului meu - el picta cu acuarele si tus, pentru bucuria sa personala. Dansul m-a invatat cum sa utilizez un creion si, mai ales, cum sa reproduc o forma folosind o grila de patrate. Acest exercitiu al transpunerii unei forme prin descompunerea in patrate a unui spatiu l-am folosit mai tarziu, prin anii '70, cand am inceput sa decupez fotografii si sa le reasamblez cu ace de gamalie. Crenvurstii de la defilare Parintii v-au incurajat sa mergeti in continuare pe acest drum? Am fost in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro