In jurul Ierusalimului explodeaza Orientul Apropiat. "SUA nu mai reprezinta un mediator neutru in conflictul israelo-palestinian"

In jurul Ierusalimului explodeaza Orientul Apropiat.

Decizia lui Donald Trump poate provoca (daca nu a si facut-o deja) o raliere de mari dimensiuni a lumii musulmane in jurul unui element de foarte mare intensitate emotionala, adica amenintarea pierderii identitatii culturale si religioase a zonei arabe a Ierusalimului, acolo unde se afla Moscheea Al Aqsa, simbolul lor sacru, cea mai veche din lume si la fel de importanta pentru credinta lor precum Mecca. Drept care, mare atentie la mesajele neobisnuit de dure, chiar cu o nuanta de urgenta absoluta, transmise de Turcia, aliatul musulman din NATO, dar si de doua tari-cheie din punctul de vedere al intereselor militare in Orientul Apropiat, Iordania si Arabia Saudita...De ce le e teama? De cealalta parte, tari importante din Europa (Franta, Germania, Maria Britanie, Belgia, printre multe altele) si-au exprimat si ele profunda ingrijorare fata de gestul presedintelui SUA, temandu-se si ele de consecintele usor de ghicit ale aparitiei unei stari conflictuale in orientul Apropiat care s-ar traduce printr-o ostilitate crescanda fata de toti cei care sunt perceputi ca aliatii americanilor.

acum 76 luni (7 Dec 2017)

>

Lovitura enorma care se reverbereaza deja intr-un mod conflictual in cea mai sensibila zona a planetei, cu potentialul imediat de a provoca o explozie fara precedent, antrenand zone largi ale populatiilor musulmane.

Decizia lui Donald Trump poate provoca (daca nu a si facut-o deja) o raliere de mari dimensiuni a lumii musulmane in jurul unui element de foarte mare intensitate emotionala, adica amenintarea pierderii identitatii culturale si religioase a zonei arabe a Ierusalimului, acolo unde se afla Moscheea Al Aqsa, simbolul lor sacru, cea mai veche din lume si la fel de importanta pentru credinta lor precum Mecca. Sa reamintim ca, din cele 30 de tari care au avut odata ambasada la Ierusalim, toate s-au retras din anii '80 odata cu condamnarea oficiala de catre ONU a anexarii estului Ierusalimului de catre Isarel (aveti AICI textul celebrei rezolutii 478 din 1980 ), ultimele tari care au facut acest gest in 2006 fiind Costa Rica si El Salvador. Dimpotriva, revenim in forta la discutii incepute dupa Razboiul de sase zile (iunie 1967) cand fortele israeliene anexeaza intreaga zona de est a Ierusalimului ale carui noi frontiere cuprind de acum si doua dintre vechile sale sectoare si este denumit "capitala eterna si indivizibila a Statului Israel si a poporului evreu".

Iar teama cea mai mare este ca, de cealalta parte, vor putea fi uitate Acordurile de la Oslo din mai 1994 prin care se incerca rezolvarea suveranitatii si se va reveni la epoca dura si sangeroasa a inceputului anilor '60. Atunci, mai precis in 1964, Organizatia pentru Eliberarea Palestinei proclama intentia sa de a proclama Ierusalimul de est drept capitala a Ierusalimului, idee continuata mai apoi de conducatorii palestinieni care proclamau la Aleger in 1988 "stabilirea Statului arab al Palestinei pe pamantul nostru palestinian, cu capitala la Ierusalim Al-Qods Al-Sharif". Este insa un eveniment cu o importanta simbolica infinit mai mare decat dezbaterile despre statut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro