Horatiu Pepine: In Romania, marile pericole continua sa se manifeste | Comentariu Deutsche Welle

Jurnalistul Horatiu Pepine atrage atentia, intr-un comentariu pentru Deutsche Welle, ca in Romania continua sa se manifeste marile pericole pe care presedintele Iohannis le subliniase foarte bine in programul sau electoral din 2014, dar pe care, intre timp, pare sa le fi dat uitarii. Moneda comuna ramane fragila, revolta popoarelor impotriva conducerii nedemocratice de la Bruxelles se acutizeaza, migratia a ramas o problema neclarificata in fondul ei si de aceea mereu problematica, relatiile cu SUA si cu Rusia nu mai sunt motive de unitate, ci, mai curand, de diviziune.

acum 85 luni (29 Mar 2017)

Jurnalistul Horatiu Pepine atrage atentia, intr-un comentariu pentru Deutsche Welle, ca in Romania continua sa se manifeste marile pericole pe care presedintele Iohannis le subliniase foarte bine in programul sau electoral din 2014, dar pe care, intre timp, pare sa le fi dat uitarii. Presedintele Iohannis intors de la Roma a facut cateva declaratii optimiste si linistitoare ca si cum ar fi spus: "gata, pericolul a trecut, nu vor fi doua viteze, iar noi vom ramane pe mai departe in sanul Europei protectoare". Nu vom intra in disputa inutila legata de interpretarea Declaratiei de la Roma.

O dovada ar fi si declaratia cancelarului Angela Merkel, care spunea in fata presei: "O Europa cu mai multe viteze nu inseamna deloc ca nu va exista o Europa comuna pentru toti". Prin urmare depinde pe ce vrei sa pui accentul: pe diferenta de viteze sau pe unitate.

Dar cu siguranta ca presedintele Romaniei stie foarte bine ce s-a petrecut la Roma, atata doar ca ii place sa arboreze aerul acesta patern al celui care da incredere, risipind temerile. De exemplu, pentru presedintele Iohannis este important sa dea impresia ca a reusit sa inlature "un pericol" care ar fi planat asupra Romaniei sub forma unei excluderi sau marginalizari. Dupa o saptamana de ingrijorari si alerte, presa romaneasca s-a calmat subit si s-a intors multumita la preocuparile sale obisnuite. Dar asa cum cautasem sa explicam inca de saptamana trecuta, pericolul a fost si continua sa fie mai curand o chestiune subiectiva, de perceptie. In plus perceptia aceasta a fost dinadins incurajata si de anumite cercuri occidentale cu scopul de a statornici niste raporturi de forte. De pilda, daca din cauza esticilor, Cei 28 (acum 27) nu s-au pus de acord in chestiunea repartizarii automate a refugiatilor, "nucleul dur" al Uniunii va avea de aici inainte initiative separate, pe care ceilalti nu vor mai putea sa le critice. Ca sa nu mai spunem ca zona euro are motive cat se poate de legitime ca sa-si armoniz... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro