Horatiu Pepine: Ce ar insemna depolitizarea Curtii Constitutionale? | ANALIZA DW

E o situație ironică, căci organismul de jurisdicție constituțională e, in sistemul politic romanesc, cheia de boltă a statului de drept. Așa se explică de ce Comisia de la Bruxelles condamnase pe un ton inalt toate criticile care se indreptaseră in 2012 impotriva Curții Constituționale in contextul suspendării președintelui Traian Băsescu. Și putem presupune, de asemenea, că Brexit-ul este, in cele din urmă, posibil tocmai pentru că Marea Britanie nu dispune de un organism de jurisdicție constituțională după model continental. Așadar, chiar dacă acum situația e de fapt mai bună decat in trecutul apropiat, problema rămane, căci ea e legată in primul rand de mecanismele de numire.

acum 85 luni (6 Mar 2017)

"Nu o dată deciziile Curții au fost criticate pentru calitatea juridică a argumentației, pentru incălcarea propriei jurisprudențe, in fine, nu o dată s-a vorbit despre calitatea persoanelor investite", a scris jurnalistul.

"Manifestanții de ieri din București au cerut, printre altele, depolitizarea Curții Constituționale. E o situație ironică, căci organismul de jurisdicție constituțională e, in sistemul politic romanesc, cheia de boltă a statului de drept. Dar adevărul e că sloganurile contra Curții Constituționale au fost mult mai sincere și politic vorbind mai interesante decat cele "moderate" și artificiale care au cerut in mod vag - ca să nu se strice "europenismul" manifestației - depolitizarea instituțiilor. Așadar subiectul care merită să fie discutat este chiar acesta, legat de Curtea Constituțională, cu atat mai mult cu cat este plin de surprize. Comisia Europeană critică Budapesta și Varșovia tocmai pentru incălcări ale "statului de drept", in particular pentru reamenajarea raporturilor dintre organismele de juridicție constituțională și adunările legislative.

Pentru artizanii construcției europene devenise evident că aceste organisme de jurisdicție specială sunt chiar locurile principale in care se articulează puterea difuză europeană. Așa se explică de ce Comisia de la Bruxelles condamnase pe un ton inalt toate criticile care se indreptaseră in 2012 impotriva Curții Constituționale in contextul suspendării președintelui Traian Băsescu. Și putem presupune, de asemenea, că Brexit-ul este, in cele din urmă, posibil tocmai pentru că Marea Britanie nu dispune de un organism de jurisdicție constituțională după model continental.

E poate mai clar acum de ce manifestația, care s-a definit pe sine ca pro-europeană, nu poate să conteste autoritatea Curții Constituționale fără să intre in contradicție cu obiectivele afișate. Dacă ar fi vorba de o manifestație ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro