FOTO VIDEO In patria vinului, struguri buni si putini: "Vom bea un pahar de vin in loc de doua"

FOTO VIDEO In patria vinului, struguri buni si putini:

Prognoza sumbra Potrivit inginerului, vinul va fi unul de calitate superioara si deja societatea la care lucreaza a reusit sa incheie angajamente de livrare pe pietele externe, cum ar fi Polonia, Canada, China iar foarte curand vinul sau va ajunge si in Japonia, dupa ce a fost vizitat de emisari din aceasta tara, care s-au aratat incantati de vin. In Vrancea, anul trecut s-au facut 47 de milioane de litri de vin, insa prognoza anul acesta sumbra, specialistii estimand ca in 2014 se va face sub 30 de milioane de litri.

acum 115 luni (16 Sep 2014)

Ploile au provocat pagube mari viticultorilor, motiv pentru care nu exista asteptari prea mari anul acesta pentru finalul procesului de recoltare a strugurilor din Vrancea. Din punct de vedere calitativ, nu se pune problema, pentru ca strugurele care a scapat de mana si fainare este sanatos. Vom bea un pahar de vin in loc de doua", explica Toader Manole, presedintele Asociatiei Viticultorilor din Vrancea, organism compus din peste 18.000 de producatori din judet.

Unul dintre ei este si Pamfil Grigore, din Cirligele, care lucreaza 1,7 hectare de vie si care este nevoit sa vanda strugurii la pret de nimic. Nu fac nici jumatate din productia de anul trecut, in conditiile in care vand strugurii la mat cu acelasi pret, de 70 sau 80 de bani pe kilogram. Dar noi ne facem datoria pana la capat, asa cum am invatat din mosi-stramosi, ca din primavara si pana toamna tarziu stam numai la lucrari in vie", spune Pamfil Grigore.

Cat costa ingrijirea viei

Barbatul adauga ca numai cele sase stropiri obligatorii la vie i-au scos din buzunare aproape 5.000 de lei, la care s-au adaugat si celelalte costuri cu ingrijirea plantatiei pe care o detine.

Recunoaste ca, daca ar fi avut bani, putea salva o parte din productie, aplicand mai multe tratamente impotriva manei si fainarii, principalele boli care au afectat productia din acest an. Nu dispune nici de capacitati pentru a pastra vinul, astfel incat sa nu mai fie nevoit sa vanda strugurii la pret de chilipir.

Profitul, la marii producatori

In podgoria Cotesti, aproape de comuna Dumbraveni, situatia este complet diferita. Aici, la ferma unuia dintre producatorii de succes din judet, care lucreaza 190 de hectare de vie, entuziasmul culegatorilor chemati la strangerea recoltei este cu totul altul. Cand vine sezonul, noi venim aici cu familiile, ca alta sursa de venit nu avem", spune Ion Cozonel, veni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro