FOTO Succesul primilor romani care au facut afaceri cu varza murata vidata: "Avem o saramura secreta"

FOTO Succesul primilor romani care au facut afaceri cu varza murata vidata:

In timp ce majoritatea taranilor din comunele dambovitene Lunguletu, Slobozia Moara sau Brezoaiele se plang de pretul foarte mic la varza si de lipsa unei piete de desfacere, Dorin si Aurora Radu se mandresc cu afacerea lor. Tocmai de asta vrem sa si vindem la un moment dat, pentru ca in toata aceasta perioada am facut multe sacrificii si am pierdut si pe partea de sanatate, de multe ori", spune Aurora Radu (foto dreapta), sotia. Inceputa ca o afacere de familie in anul 2003 cu o productie de aproximativ 100 de tone/an, firma s-a dezvoltat continuu, ajungand in momentul de fata la 900 de tone/an si 8 angajati.

acum 90 luni (18 Oct 2016)

In timp ce majoritatea taranilor din comunele dambovitene Lunguletu, Slobozia Moara sau Brezoaiele se plang de pretul foarte mic la varza si de lipsa unei piete de desfacere, Dorin si Aurora Radu se mandresc cu afacerea lor. Productia si ambalarea muraturilor in vid a inceput in 2003, atunci cand familia Radu a batut palma cu mai multe retele de hypermarket (Carrefour, Cora, Real, Mega Image, Auchan).

Legumele provin din judetul Dambovita, din comuna Slobozia Moara, zona vestita pentru calitatea solului si mai ales pentru soiul de varza romaneasca, cu frunza subtire, excelenta la prepararea sarmalelor. Odata cu aparitia retelelor de hypermarket si vanzarea de catre acestea a muraturilor in otet din Ungaria, familia Radu s-a gandit ca poate face acelasi lucru, dar cu produsele noastre traditionale, conservate in saramura dupa retetele bunicilor, fara conservanti sau aditivi alimentari, dar ambalate conform cerintelor actuale. Am inceput sa vidam varza produsa in Romania si sa o distribuim catre supermarketuri cu care facusem contracte inainte de a incepe activitatea. Directorii de supermarketuri mi-au spus la vreme respectiva ca de mult timp voiau sa aduca acest produs in Romania din Ungaria sau din alta tara, dar erau in otet si nu se pretau pentru consumul romanesc", spune Dorin Radu (foto dreapta). Varza este murata intr-o camera speciala, in butoaie de sute de litri, intr-o saramura a carei reteta este secreta. Dupa doua luni se scoate de la murat, se aseaza pe mese la scurs si apoi se ambaleaza. Ne-am asumat misiunea de a pastra vie traditia producerii de muraturi prin metoda traditionala de conservare la rece fara tratamente termice, fara adaosuri de conservanti sau aditivi alimentari", mai spune Dorin. "Putina Soacrei" Varza si castravetii se comercializeaza individual, in pungi vidate termosudate cu greutate variabila, dar si in galeti din plastic cu maner de 4, 10 sau 15 kg. De asemenea, se vinde si vrac in butoaie de 90, 120 de kg sau in recipientele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro