FOTO Lavanda zimbrului, afacerea de vacanta a unei invatatoare

FOTO Lavanda zimbrului, afacerea de vacanta a unei invatatoare

Maria Ionita, un tanar cadru didactic de 29 de ani care preda la clasele primare de la Scoala Gimnaziala Domneasca Targu Neamt, a avut curajul de a infiinta, in urma cu doi ani, o cultura de lavanda, planta decorativa, dar si foarte mult folosita in industria cosmetica. Suprafata cultivata nu este impresionanta, are doar 2.000 de metri patrati, pe un teren mostenit de la bunicul ei in comuna Raucesti, dar munca nu a fost usoara pentru a intretine gradina, mai ales ca tanara se ocupa singura de aceasta mica afacere. De obicei, la acest tip de afacere se folosesc denumiri legate de zona unde se afla cultura - Lavanda de Husi, Lavanda de Moldova, etc. Statutul de destinatie ecoturistica acordat Tinutul Zimbrului de Agentia Nationala pentru Turism este aprobat pentru o perioada de trei ani, din noiembrie 2016 si pana in 2019.

acum 80 luni (12 Aug 2017)

Maria Ionita, un tanar cadru didactic de 29 de ani care preda la clasele primare de la Scoala Gimnaziala Domneasca Targu Neamt, a avut curajul de a infiinta, in urma cu doi ani, o cultura de lavanda, planta decorativa, dar si foarte mult folosita in industria cosmetica. Suprafata cultivata nu este impresionanta, are doar 2.000 de metri patrati, pe un teren mostenit de la bunicul ei in comuna Raucesti, dar munca nu a fost usoara pentru a intretine gradina, mai ales ca tanara se ocupa singura de aceasta mica afacere. Desi am avut sfaturi sa pun afine, mure sau zmeura, am ales sa cultiv lavanda, o planta putin pretentioasa la conditiile noastre de clima. Maria Ionita in gradina cu lavanda FOTO: Andrei Stefan Calitatea solului, determinanta Inainte de a infiinta cultura, ea a facut o analiza chimica a solului si in urma rezultatelor a trebuit sa-l imbunatateasca cu solutie de calciu, pentru a neutraliza solul brun-acid. "In 2015 am inceput sa plantam un soi recunoscut pe plan european, fiind cautat de producatorii de parfumuri. Este un soi intalnit in spatiul carpato-balcanic, fiind perfect aclimatizat la mediul nostru si oferind o productivitate ridicata de floare si ulei volatil. Conform studiilor, o cultura de lavanda ajunge la maturitate abia in anul al treilea de la infiintare, insa Maria Ionita a scos deja pe piata primele produse. "Lavanda infloreste de doua ori pe an: in iunie culegem florile si le punem la uscat pentru a le ambala in saculete, iar urmatoarea recolta, din august o folosim pentru a produce uleiul. De anul trecut am plantat si soiuri folosite de artistii florali". Calculele specialistilor, e drept, facute la o suprafata de un hectar, arata ca in primul an se amortizeaza 15% din investitie, in al doilea pana la 50%, iar in al treilea se recupereaza integral cheltuielile". Asa s-a nascut "Lavanda Zimbrului", un brand sub care sunt prezentate si comercializate uleiul, saculetele sau buchetele de lavanda. "Multi au ramas surprinsi de aceasta alaturare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro