FOTO Cum arata o subscriptie publica de succes. Cazul Ateneului Roman. "Am un leu/Nu-l mai beu/C-o sa-l dau la Ateneu"

FOTO Cum arata o subscriptie publica de succes. Cazul Ateneului Roman.

Dupa doua luni, ministrul Culturii anunta ca, pana la data de 15 iulie, a fost stransa suma de 306.773 de euro de la peste 17.000 de persoane. Cultura unei Romanii Mici Ianuarie 1865, Bucuresti, revista "Natura": "Publicul Bucurestiului era instiintat ca cursuri de seara, astfel cum se obisnuieste in Englitera, Elvetia, Francia, Germania se vor deschide in capitala noastra si se vor face la o ora si intr-un mod astfel incat toata lumea, oricare i-ar fi ocupatiile si oricat de putin ar fi preparata, sa poata sa le asculte si sa traga din ele oarecare profit si oarecare placere". Nu e tot: Rosetti mai lasa si o colectie de cruci, icoane si alte obiecte sacre, 11.000 de volume, un microscop, un telescop, un teasc de tiparit si altul de litografiat, argintarie si "trei mii de galbeni in zapise". La aceasta suma se adauga donatiile facute de Constantin Zappa (10.500 de lei), Hagi Vasile (8.330 de lei) si Elena Otetelesanu (15.000 de lei). Nimeni nu a castigat lozul cel mare, insa au fost castigate toate premiile de la categoriile secundare: 25.000 de lei, 20.000 de lei, 10.000 de lei, 5.000 de lei, 5 premii de cate 1.000 de lei si 50 - de cate 100 de lei.

acum 93 luni (30 Jul 2016)

Guvernul si Ministerul Culturii lanseaza oficial campania de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului". Dupa doua luni, ministrul Culturii anunta ca, pana la data de 15 iulie, a fost stransa suma de 306.773 de euro de la peste 17.000 de persoane. Lipsesc restul pana la 6 milioane de euro. In cazul in care campania va avea succes, "Cumintenia Pamantului" va fi cumparata cu 11 milioane de euro, intrucat Guvernul a promis ca va aloca 5 milioane pentru ca opera lui Brancusi sa intre in proprietatea statului.

Campania de subscriptie publica a fost privita deopotriva cu entuziasm si cu mult scepticism inca de cand era la stadiul de idee. Chiar daca, in continuare, campania se poate lauda cu un spot de promovare indelung televizat, cu un numar de telefon, 8833, unde cei interesati pot trimite un SMS cu textul "Brancusi" si cu sprijinul unora dintre cei mai cunoscuti intelectuali publici.

Totusi, suma adunata pana in prezent i-a facut pe sceptici sa se intoarca in timp, in urma cu 130 de ani, pentru a face aceasta comparatie confortabila: nu mai exista romanii de altadata care, iata, au reusit, tot prin subscriptie publica, sa construiasca unul dintre cele mai frumoase edificii monumentale dedicate artei si stiintei: Ateneul Roman.

La 130 de ani de la asezarea pietrei fundamentale a Palatului Ateneului Roman, redam, in date, cifre si documente, intreg procesul care a dus la succesul subscripitei publice ramasa in istorie si prin sloganul "Dati un leu pentru Ateneu". Orisicat, finalul actiunii de-acum 150 de ani e cunoscut: romanii au adunat atunci peste 500.000 de lei-aur.

Cultura unei Romanii Mici Ianuarie 1865, Bucuresti, revista "Natura": "Publicul Bucurestiului era instiintat ca cursuri de seara, astfel cum se obisnuieste in Englitera, Elvetia, Francia, Germania se vor deschide in capitala noastra si se vor face la o ora si intr-un mod astfel incat toata lumea, oricare i-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro