FOTO Cum arata, de fapt, un buzdugan in vremea lui Mircea cel Batran

FOTO Cum arata, de fapt, un buzdugan in vremea lui Mircea cel Batran

In data de 2 aprilie, Daniel Georgiu, un cautator de metale din Bistrita, a descoperit un fragment dintr-o arma de lupta de pe vremea domnitorului Mircea cel Batran. Daniel Georgiu, IT-istul care gaseste bucatele de istorie In urma cu mai bine de 4 ani, constatand ca renuntarea la fumat i-a adus cateva kilograme in plus, Georgiu Daniel, un IT-ist de 37 de ani din Bistrita s-a apucat sa caute hobby-uri care sa-l motiveze sa faca miscare, dar care sa-i ofere si o satisfactie. Fascinat fiind de ideea de "cautator de meteoriti" si manat de pasiunea pentru istorie, bistriteanul si-a achizitionat un detector de metale, cu care a inceput sa cutreire padurile si dealurile din preajma municipiului si nu numai.

acum 85 luni (7 Apr 2017)

In data de 2 aprilie, Daniel Georgiu, un cautator de metale din Bistrita, a descoperit un fragment dintr-o arma de lupta de pe vremea domnitorului Mircea cel Batran. Piesa a fost gasita la doi pasi de municipiul Bistrita, intr-o zona care nu este sit arheologic. Aceasta are doar cinci centimetri, insa sunt vizibili dintii, care i-au si sugerat gasitorului ca este vorba despre un buzdugan, vechi de aproximativ 800 de ani. "De data aceasta a fost un , cum spun americanii. Cu o zi inainte am gradinarit in fata blocului in care stau si am tot dat de monede, cred ca vreo 4. Cand si-a dat seama cat de veche e piesa a predat-o, sub forma de donatie, la Directia de Patrimoniu, de unde, va ajunge la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.

Desi este vorba doar de un fragment, dintii buzduganului sunt clar conturati (Foto: Daniel Georgiu)

Buzduganul, arma comuna la soldatii de acum 800-900 de ani Arheologul George Marinescu din cadrul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud a confirmat faptul ca buzduganul este din secolul XII-XIV. Buzduganul, care era, de obieci cam cat pumnul avea atasata si o coada din lemn, care avea lungimea in functie de statura celui care o manuia. Aceste tipuri de arme erau realizate fie din bronz, fie din fier. In secolele XII si XIII, in regiunile din sudul si nord-estul Transilvaniei au fost asezati de catre regii maghiari, din considerente de ordin militar, dar si economic, colonisti germani. Acestia au fost alungati in 1225, pentru ca nici doua decenii mai tarziu aceasta zona sa fie invadata de mongoli. Daniel Georgiu, IT-istul care gaseste bucatele de istorie In urma cu mai bine de 4 ani, constatand ca renuntarea la fumat i-a adus cateva kilograme in plus, Georgiu Daniel, un IT-ist de 37 de ani din Bistrita s-a apucat sa caute hobby-uri care sa-l motiveze sa faca miscare, dar care sa-i ofere si o satisfactie. Fascinat fiind de ideea de "cautator de meteoriti" si manat de pasiunea pentru istorie, bistriteanul si-a achizitionat un detector de met... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro