FOTO "Chilia urbana". Cat costa casa de 4,5 metri patrati inventata de un arhitect roman

FOTO

Arhitectul marturiseste ca a primit multe cereri, aproape saptamanal, si urmeaza a dezvolta parteneriate cu pensiuni, proprietari de podgorii, livezi, dezvoltatori de spatii de birouri, scoli si gradinite private, cabinete de psihologie. In lumea retailului Matius Studio performeaza intr-o ramura de nisa a arhitecturii: cea de retail, un domeniu dinamic, epatant, plin de tehnologie, avangardist, unde planurile de pe hartie devin realitate mult mai repede decat in alte ramuri ale arhitecturii. Povestea clujenilor care si-au facut casa cu 15.000 de euro, din paie si lut Doi tineri din Turda, o scenografa si un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casa din baloti de paie, lut si apa.

acum 78 luni (22 Oct 2017)

"Sa nu uitam ca avem un scop aici, in lume, si, uneori, valorile materiale ne deturneaza", marturiseste Matius Ichim, un arhitect din Bucuresti. De aproape 20 de ani redescopera, cu fiecare proiect, cum spatiul construit modeleaza caracterele si cum scoala de arhitectura a fost alegerea potrivita in viata sa profesionala.

Cel mai recent proiect al studioului sau se numeste Chillya si este o casa gandita ca o intoarcere la natura, la lucrurile mici, simple care dau farmec vietii. De acolo a venit si ideea de nume: chilie pentru sfinti urbani", afirma arhitectul.

Casa Chillya FOTO Dragos Lumpan

Numele te duce in sfera religiei

Denumirea proiectului vine din englezescul "chill" si americanul "ya", iar impreuna s-ar putea interpreta ca "relaxare pentru tine". "Chillya este un indemn la relaxare si la focus pe lucrurile care iti fac placere sa le executi", se arata si pe site-ul studioului de arhitectura creat de Matius Ichim.

Crede ca putem adopta o atitudine de monahi urbani si ca pentru asta nu e nevoie sa fim canonizati. Ne povesteste despre o idee pe care a citit-o mai demult si in care crede:

"Poti accede valori morale, spirituale si in zona in care esti cel mai putin expus la ele, adica in oras.

In casa gandita de Matius nu exista televizor, masina de spalat, aragaz deoarece "toate-ti vor lua timpul si atentia".

Detaliu FOTO Dragos Lumpan

Ideea

Povestea casei minimaliste a inceput in urma cu 4 ani cand arhitectul se afla intr-o perioada de cautari. "Am simtit o nevoie de a ma indeparta de haos si de a-mi oferi timpul, ragazul, tihna, sa gasesc niste raspunsuri la ce trebuie sa fac", marturiseste el. Ulterior, dupa multe analize cu colegi arhitecti si cu sociologi - "pentru ca e bine sa privesti problema din mai multe perspective socio-antropol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro