FOTO Arheolgii romani si maghiari cauta la Igris mormantul puternicului rege Andrei al II-lea al Ungariei

FOTO Arheolgii romani si maghiari cauta la Igris mormantul puternicului rege Andrei al II-lea al Ungariei

In 2012, reprezentantii Muzeului Banatului s-au intalnit pentru prima data cu reputatul arheolog maghiar Major Balazs, pentru a sta de vorba despre manastirea de la Igris. Am efectuat sapaturi in partea de sud-vest a transeptului bisericii si s-a descoperit latura de sud a navei, latura de vest a transeptului, precum si baza unui pilastru din coltul de sud-est al navei. Au descoperit numeroase schelete Arheolgii au gasit schelete umane inhumate in biserica in cursul secolelor XIV-XV, precum si o groapa situata tot in interiorul bisericii, in care au fost descoperite multe schelete umane, unele fragmentate, altele arse, amestecate cu fragmente ceramice, obiecte de metal, bucati de vitralii, bucati de fragmente arhitecturale din piatra, caramizi, piese de pardoseala, oase de animale.

acum 93 luni (4 Aug 2016)

In 2012, reprezentantii Muzeului Banatului s-au intalnit pentru prima data cu reputatul arheolog maghiar Major Balazs, pentru a sta de vorba despre manastirea de la Igris. In urma cu trei ani, cercetatorii de la Universitatea Catolica "Peter Pazmany" din Budapesta, inarmati cu schite, harti si cu echipament de ultima generatie, au facut cercetari geofizice. Au detectat cu precizie locul unde s-a aflat abatia de la Igris, mai exact planul bisericii si al unor cladiri ale manastirii. Mai participa la acest proiect Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane din Bucuresti si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Ma bucur ca si autoritatile locale sprijina crearea unor puncte muzeale locale unde sa vina turistii si copii din scoli, sa afle mai multe despre trecutul acestor localitati", a afirmat coordonatorul proiectului, arheologul Major Balazs de la Universitatea Catolica "Peter Pazmany".

"Am lucrat timp de cinci saptamani cu echipa condusa de major Balazs si am reusit sa identificam biserica manastirii. Am efectuat sapaturi in partea de sud-vest a transeptului bisericii si s-a descoperit latura de sud a navei, latura de vest a transeptului, precum si baza unui pilastru din coltul de sud-est al navei. De asemenea, s-a mai gasit o structura de caramida de forma dreptunghiulara, care este posibil sa fi fost o cripta", spune arheologul Daniela Tanase, de la Muzeul Banatului.

Au descoperit numeroase schelete Arheolgii au gasit schelete umane inhumate in biserica in cursul secolelor XIV-XV, precum si o groapa situata tot in interiorul bisericii, in care au fost descoperite multe schelete umane, unele fragmentate, altele arse, amestecate cu fragmente ceramice, obiecte de metal, bucati de vitralii, bucati de fragmente arhitecturale din piatra, caramizi, piese de pardoseala, oase de animale. in acest moment presupunem ca este vorba despre o distrugere provocata de invazia monogola din 1241, care a afectat si manastirea Eg... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro