Fosile vechi de 7,2 milioane de ani, descoperite in Grecia, indica faptul ca omul a aparut in Europa, si nu in Africa

Fosile vechi de 7,2 milioane de ani, descoperite in Grecia, indica faptul ca omul a aparut in Europa, si nu in Africa

Mandibula veche de 7,2 milioane de ani descoperita in Grecia Importanta dintilor Madelaine Bohme, liderul de proiect, de la Centrul Senckenberg pentru Evolutia Umana si Universitatea din Tubingen si co-autorul Nikolai Spassov, de la Academia de Stiinte a Bulgariei, impreuna cu alti colegi, au analizat atat fosila din Pyrgos, precum si un premolar superior, descoperit in Azmaka, Bulgaria. In legatura cu Africa Cercetatorii au studiat fragmentele microscopice de particule de carbune si de silicat din plante (fitoliti), pentru a putea reconstrui climatul din acea perioada in spatiul mediteraneean estic si in Africa de Nord.

acum 77 luni (19 Nov 2017)

Totusi, interesul pentru fosila, dar si pentru Pyrgos Vassilissis - o fosta proprietate regala din Grecia continentala - este acum in crestere, in urma publicarii unui anunt privind o descoperire uimitoare realizata de o echipa internationala de cercetatori.

Un al doilea articol descrie clima regiunii in perioada in care au existat acesti hominizi, Graecopithecus freybergi, numiti de cercetatori, informal, "El Graeco".

Mandibula veche de 7,2 milioane de ani descoperita in Grecia

Importanta dintilor

Madelaine Bohme, liderul de proiect, de la Centrul Senckenberg pentru Evolutia Umana si Universitatea din Tubingen si co-autorul Nikolai Spassov, de la Academia de Stiinte a Bulgariei, impreuna cu alti colegi, au analizat atat fosila din Pyrgos, precum si un premolar superior, descoperit in Azmaka, Bulgaria. Este cu cateva sute de mii de ani mai vechi decat cel mai vechi hominid descoperit in Africa - Sahelanthropus, descoperit in Ciad, a fost plasat acum 6-7 milioane de ani.

Antropologii folosesc termenul hominid pentru ca ultimul stramos comun al oamenilor si cimpanzeilor a pastrat atat caracteristici de la primate, cat si umane. Desi El Graeco este cunoscut doar din maxilarul fosil si din premolar, echipa de cercetatori a putut vedea cu ajutorul tomografiei computerizate cum au evoluat trasaturile spre forme mai umane si cum radacinile premolarilor s-au micsorat pe scara larga. "In timp ce maimutele mari au, de obicei, doua sau trei radacini separate si divergente, cele ale hominidului Graecopithecus sunt convergente si partial fuzionate - o caracteristica specifica omului modern, omului timpuriu si catorva specii de hominizi, inclusiv Ardipithecus si Australopithecus", a declarat Bohme. "Nu se cunosc astfel de radacini la niciun alt hominid", a adaugat si Spassov, spunand si ca analiza mediului in care a trait El Graeco a aratat ca era o savana.

Premolarul vechi de 7,2 milioane de ani, descoperit in Bulg... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro