Drumul scurt de la extaz la agonie: ce se stia sau nu despre esecul CETA? A fost corect demersul diplomatic al Romaniei?

Drumul scurt de la extaz la agonie: ce se stia sau nu despre esecul CETA? A fost corect demersul diplomatic al Romaniei?

Lucrurile la Bruxelles se tensioneaza foarte rapid pe masura ce devine evident ca Valonia nu va renunta la pozitia sa de refuz, moment in care, pe 20 octombrie, Jean-Claude Juncker adreseaza o scrisoare politicos-disperata (sursa este La Libre Belgique, fisier .PDF ) in care enumera toate concesiile agreate tocmai pe baza obiectiilor emise de partea valona si acceptate de canadieni. Pe de alta parte, toti comisarii de linie (cei a caror activitate are legatura cu domeniile acoperite de tratatul CETA) au fost mobilizati la locul de munca pentru eventuale negocieri de ultima ora cu partea valona, in speranta ca, totusi, marea rusine de a renunta la tratat nu se va produce.

acum 90 luni (22 Oct 2016)

>

Romania era perfect indreptatita, la fel si Bulgaria, sa ceara rezolvarea ridicarii vizelor de catre Canada. Baza cererii este o Reglementare europeana intrata in vigoare de la 20 decembrie 2013 care impune Statelor Memebre din UE sa actioneze in acord pe chestiunea liberalizarii vizelor, mai ales in cazul in care o tara terta, in cazul nostru Canada, trateaza in mod diferit cetatenii membri UE in functie de tara lor de origine. In textul reglementarii respective se vorbeste despre nevoia de respectare a principiului de baza "full visa reciprocity" si care, evident, nu era respectat in relatia cu Canada din moment ce, si acum, Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE care sunt supuse inca obligatiei de viza pentru intrarea in Canada.

Pe 18 octombrie, la Luxemburg, se desfasoara o reuniune extraordinara a Consiliului Afaceri Generale consacrata problemelor economice, prezidata de Peter Ziga, ministrul slovac al Economiei, ocazie cu care Romania si Bulgaria anunta ca nu vor semna tratatul CETA decat daca vor primi garantii scrise privind ridicarea obligativitatii vizelor de catre Canada. De precizat ca nici atunci, nici pe parcursul celor 7 ani cat au durat negocierile CETA, Romania si Bulgaria nu au avut (nu au nici in acest moment, asa cum a confirmat, vineri, presedintele Iohannis) nici un fel de obiectii legate de prevederile din textul acordului.

Cu totul altfel au stat lucrurile in cazul Belgiei, care, din cauza pozitiei ce fusese anuntata deja de Valonia, notificase de la inceputul lunii octombrie guvernul canadian ca nu va putea semna tratatul.

S-a sperat pana in ultimul moment in puterea negocierilor de ultima ora si s-a mizat indeosebi pe presiunea reala care a fost facuta pe absolut toate canalele imaginabile, nationale si comunitare. Recititi, va rog, punctul 13 de la sectiunea "probleme economice" si veti vedea ca, asa cum spuneam si atunci, in mod cu totul neobisnuit, evocarea succesului semnarii CETA e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro