Dr. Gheorghe Cerin, medic cardiolog: "Sa lasam fumatul si sa controlam mai bine zaharul din sange"

Dr. Gheorghe Cerin, medic cardiolog:

De aceea, tin sa subliniez ca "sindromul metabolic" se poate diagnostica de oricine acasa la el si ca nu este in niciun caz nevoie sa mergem la medic pentru asta: este suficient sa ne masuram talia la nivelul omblicului si daca depasim 94 de centrimetri pentru barbati sau 80 de centrimetri pentru femei, avem deja elementul-cheie pentru diagnosticul de sindrom metabolic. Cand un bolnav a trecut in general de 5o de ani si are grasime acumulata la nivel abdominal cu aceste caracteristici - cei 94 si cei 80 de centimetri - atunci noi, medicii, stim ca el este, de regula, in posesia a cinci boli asociate: tensiune arteriala peste normal, colesterol marit, trigliceride peste normal, acid uric mai mare (iar in timp si guta) si glicemii mai mari, si, in timp, diabet de maturitate. Gheorghe Cerin: Partea buna este ca daca schimbam stilul de viata (si mai ales de hrana) si pierdem masa grasa de la nivel abdominal, atunci vom constata ca pierdem automat si cele cinci boli asociate, chiar si fara sa mai fie nevoie de tratament medical! De aceea este nevoie de o abordare larga a problemei, implicand nu doar neurologi si psihiatri, ci inca din fazele primare, medicii de medicina generala, internisti, cardiologi, si toti cei care vin in contact cu bolnavul trecut de 60-65 de ani.

acum 85 luni (29 Mar 2017)

Gheorghe Cerin este medic primar cardiolog, seful departamentului de Cardiologie si Medicina interna al Clinicii San Gaudenzio, Novara, Italia si directorul stiintific al Spitalului Monza din Bucuresti.

Adevarul: Ce ne puteti spune despre maladia Alzheimer, atat de temuta si din cate se pare din ce in ce mai frecventa?

Gheorghe Cerin: Pana astazi, inca nu stim, din pacate, care este cauza bolii Alzheimer, desi de la descrierea primului caz, in 1901, de catre medicul german Alois Alzheimer au trecut peste 100 de ani, iar incidenta bolii este in evidenta crestere. Cifre oficiale - World Alzheimer Report 2016 - vorbesc despre 46,8 milioane de persoane afectate de boala la nivel mondial, in anul 2015, si se apreciaza ca acest numar va atinge circa 131,5 milioane, in 2050! Se considera ca, in Romania, ar fi in jur de 300.000 de cazuri. Boala beneficiaza de diferite forme de tratament, dar nu avem inca nici unul in gradul de a incetini sau intrerupe evolutia progresiva a bolii.

Gheorghe Cerin: Trebuie lamurit de la inceput ca boala Alzheimer are o evolutie lenta si progresiva, in faze care dureaza foarte multi ani de zile fiecare si ca dementa propriu-zisa, apare doar in stadiul final al bolii.

Gheorghe Cerin: Mai toate studiile considera ca boala are, in principal, o componenta genetica, din ce in ce mai mult studiata in ultimii ani, odata cu aparitia unor tehnici noi de diagnostic de laborator. Mecanismul de baza al bolii consta in acumularea unei proteine la nivelul masei cerebrale - numita amiloid-, dar nu stim pana azi prin ce mecanism se produce, de fapt, aceasta acumulare lent progresiva de amiloid la nivel cerebral si, prin aceasta, moartea neuronilor.

In practica de fiecare zi cauza genetica este de luat in calcul la bolnavii tineri (sub 65 de ani), care au forme de boala compatibile sau sugestive pentru diagnosticul de Alzheimer. De aceea, t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro