Directorul Andrei Dimitriu, despre conferintele de Craciun de la Ateneu: "Mizam pe modelul britanic de la Royal Institution"

Directorul Andrei Dimitriu, despre conferintele de Craciun de la Ateneu:

Conferinta de luni de la Ateneu, sustinuta de Joseph Silk, se desfasoara sub Inaltul Patronaj al A.S. Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, fiind organizata de Institutul de Fizica Atomica, Filarmonica "George Enescu", Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si Clubul Rotary Bucuresti-Curtea Veche, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, a British Council si a Ministerului Educatiei Nationale. In intentia mea, Conferintele Ateneului Roman trebuie sa consacre un loc recunoscut de Europa academica, ca un spatiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore stiintifice, artistice, politice, literare, cu conferentiari de mare calibru. Traducerea "Eclesiastului vesel" la Editura "Curtea veche" si se spera, cat de curand, si a celui de al 2-lea volum "Eloge de la vanite" il vor lansa si in tara noastra ca scriitor. CONFERINTA DE LUNI, 8 DECEMBRIE, DE LA ATENEU Initiate de marele fizician Michael Faraday in anul 1825, Conferintele de Craciun s-au desfasurat neintrerupt pana in ziua de astazi la Royal Institution, Londra, cu exceptia a doar cativa ani in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Este Fellow al American Physical Society si al Academiei Americane de Arte si Stiinte, Membru de Onoare al Societatii Franceze de Fizica.

acum 113 luni (5 Dec 2014)

Conferinta de luni de la Ateneu, sustinuta de Joseph Silk, se desfasoara sub Inaltul Patronaj al A.S. Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, fiind organizata de Institutul de Fizica Atomica, Filarmonica "George Enescu", Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si Clubul Rotary Bucuresti-Curtea Veche, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, a British Council si a Ministerului Educatiei Nationale.

Directorul Andrei Dimitriu a povestit, pentru "Adevarul", despre proiectele acestei stagiuni de la Filarmonica "George Enescu".

Andrei Dimitriu: A doua Conferinta de Craciun va avea loc luni, pe 8 decembrie, si-l are ca invitat pe unul din cei mai importanti cosmologi si astrofizicieni contemporani, Joseph Silk, laureat al prestigiosuluipremiu Balzan. Anul trecut am inaugurat si "Conferintele de Craciun" ("Christmas Lectures"), dupa modelul britanic al Royal Institution, patronate de M.S. Primul invitat, in decembrie trecut, a fost Tom Kibble, celebru pentru lucrarile legate de conceptul de particula sub numele de "Bosonul Higgs" (Particula lui Dumnezeu).

Anul acesta seria Conferintelor Ateneului se va incheia in 20 decembrie cu o conferinta la fel de interesanta despre cat de profunde si ireversibile sunt recuperarea normalitatii si reforma structurala in societatile postcuministe. Invitatul de onoare, profesorul britanic Dennis Deletant, este familiarizat cu istoria si realitatea din Romania, fiind autorul unor carti fundamentale despre comunismul romanesc. Partener de dialog, un eminent scriitor si avizat cunoscator al societatii noastre, dar si un model neegalat de lider ziditor al societatii civile: Ana Blandiana.

In intentia mea, Conferintele Ateneului Roman trebuie sa consacre un loc recunoscut de Europa academica, ca un spatiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore stiintifice, artistice, politice, liter... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro