Dezinformare si propaganda dupa 23 August 1944: "Regele a fugit in Turcia", "guvernul a parasit Capitala", "ofiterii sunt trimisi in Siberia"

La 23 August 1944, la ora 22.30, prin Proclamatia catre tara, difuzata de posturile de radio, Regele anunta: "In ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, in deplina intelegere cu Poporul Meu, ca nu este decat o singura cale, pentru salvarea Tarii de la o catastrofa totala: iesirea noastra din alianta cu Puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite. Potrivit calculelor facute de specialisti, un radio revenea la aproximativ 44 de oameni si, prin urmare este lesne de inteles de ce regele a ales aceasta cale, care reprezenta o arma terbila de propaganda, asa cum se consemneaza in volumul "Razboi in eter. Vasile Ionescu, care era la acea vreme directorul Societatii Romane de Radiodifuziune, marturisea ca in seara zilei de 23 august, catre ora 20.30, discursul Regelui Mihai I a fost imprimat, la cererea suveranului, de trei ori, de catre o echipa a radioului.

acum 92 luni (25 Aug 2016)

La 23 August 1944, la ora 22.30, prin Proclamatia catre tara, difuzata de posturile de radio, Regele anunta: "In ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, in deplina intelegere cu Poporul Meu, ca nu este decat o singura cale, pentru salvarea Tarii de la o catastrofa totala: iesirea noastra din alianta cu Puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite. Un nou guvern de Uniune Nationala a fost insarcinat sa aduca la indeplinire vointa hotarata a tarii de a incheia pacea cu Natiunile Unite. Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice, precum si starea de razboi cu Marea Britanie si Statele Unite. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost rapita". Mesajul Regelui, imprimat de trei ori De ce a ales Regele radioul pentru a se adresa poporului? In anul 1939 existau 316.000 de aparate de radio si probabil, ca numarul ramasese constant si in 1944. Oamenii obisnuiau sa asculte in comun concerte si piese de teatru, astfel ca aproximativ doua milioane de romani beneficiau de transmisiile Societatii Romane de Radiodifuziune. Potrivit calculelor facute de specialisti, un radio revenea la aproximativ 44 de oameni si, prin urmare este lesne de inteles de ce regele a ales aceasta cale, care reprezenta o arma terbila de propaganda, asa cum se consemneaza in volumul "Razboi in eter. Deinformare si propaganda" semnat de Florian Bichir, membru in colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Vasile Ionescu, care era la acea vreme directorul Societatii Romane de Radiodifuziune, marturisea ca in seara zilei de 23 august, catre ora 20.30, discursul Regelui Mihai I a fost imprimat, la cererea suveranului, de trei ori, de catre o echipa a radioului. "Am facut trei imprimari pe discuri speciale decelit, pe care le avea in folosinta exclusiv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro