DEZBATERE E bataia rupta din Rai?

DEZBATERE E bataia rupta din Rai?

E de ajuns sa ne reamintim exemplul din vara al celor 40 de copii si tineri tinuti in lanturi in comuna Berevoiesti, sechestrati timp de un deceniu, ca sa observam ca bataia copiilor e un subiect national recurent, fara sa luam in calcul statisticile. Din 2001, de cand functioneaza Acociatia Telefonul Copilului - un ONG al carei scop este de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor -, 19.326 de persoane au denuntat un caz de abuz asupra celor mici. MIHAI COPACEANU, psiholog: "Parintii devin agresivi nu pentru ca sunt provocati de copil, ci pentru ca nu reusesc sa-si controleze impulsurile violente" E deja cunoscut, inclusiv statistic, ca sunt parinti care considera corectiile ca fiind parte din educatia obisnuita a oricarui copil si tolereaza foarte usor, ba chiar recomanda aplicarea de pedepse fizice. Dar parintii sunt agresivi nu pentru ca sunt provocati de copil - cum ei se autojustifica -, ci pentru ca nu au abilitati de a-si gestiona propriile impulsuri agresive si de a supraveghea comportamentul copilului. Desi exista o serie de dezbateri si cercetari pe transmiterea transgenerationala a abuzului, despre gena care ar fi raspunzatoare de violenta, majoritatea cercetarilor arata ca violenta nu este ceva care se mosteneste sau ceva genetic, cat ceva care se invata - un comportament pe care il invatam din mediul in care traim. O vorba scapata de copil ar fi putut crea probleme pentru familie, nu neaparat de supravietuire, dar in mod cert de limitare a posibilitatilor de promovare, de chestionare de catre autoritati etc. 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar corectiile precum "lovitul cu palma" sau "urecheala" nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si, intr-o anumita masura, nici de copii ca fiind comportamente de abuz fizic.

acum 91 luni (1 Oct 2016)

In urma cu cateva zile, toata Romania privea mirata o inregistrare video in care fiica fostului politician Cristian Boureanu tipa din toti rarunchii, de la geamul masinii in care era impreuna cu tatal ei, ca acesta o bate. M-a luat de par, de picioare", au fost acuzatiile minorei in varsta de 15 ani. Au mai aparut si alte inregistrari in care fata, pentru ca se impotrivea sa mearga cu propriile picioare, era pur si simplu tarata pe asfalt de catre tatal ei. Lasand la o parte deliciul tabloidelor care si-au marit ratingul doar aratand cu degetul, intamplarea nefericita a readus in actualitate o problema de tara:

violenta impotriva copiilor.

E de ajuns sa ne reamintim exemplul din vara al celor 40 de copii si tineri tinuti in lanturi in comuna Berevoiesti, sechestrati timp de un deceniu, ca sa observam ca bataia copiilor e un subiect national recurent, fara sa luam in calcul statisticile. Ruth si Marius Bodnariu au admis ca le-au aplicat copiilor "masuri de corectie", dar de mica intensitate. Multe acte de violenta au loc in spatele usilor inchise si raman necunoscute. De pilda, un copil oarecare care repeta clasa a II-a pentru a treia oara la o scoala din Ferentari din Capitala, spunea, cu zambetul larg, la deschiderea anului scolar, ca cel mai mult isi doreste sa se bata cu colegii. Tipa la ei, le vorbesc urat, tragandu-i agresiv de o aripa, in timp ce copiii, lipsiti de puterea de a se apara, fie raman impietriti cu lacrimi curgandu-le siroaie pe obraji, fie le raspund cu aceeasi violenta. Cativa copii mai curajosi formeaza numarul 116 111 si le povestesc oamenilor de la celalalt capat al firului despre maltratarile de acasa. Din 2001, de cand functioneaza Acociatia Telefonul Copilului - un ONG al carei scop este de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor -, 19.326 de persoane au denuntat un caz de abuz asupra celor mici. Din aceasta cauza am plecat de acasa si locuiesc la rude sau dorm... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro