Deutsche Welle: Mihai Tudose contrariaza tot mai mult

Deutsche Welle: Mihai Tudose contrariaza tot mai mult

Cu siguranta ca unele dintre replicile sale sunt pe gustul publicului, ca sa nu mai spunem ca diatriba sa la adresa bancilor i-a uns pe inima pe multi dintre cei care au avut de-a face cu comisioanele bancare, dar tocmai intentia vadita de a fi "popular", de a da satisfactie, de a juca rolul unui Trump balcanic care le spune pe sleau, sugereaza ca avem de-a face cu o punere in scena. Concluzia este ca un politician ca Mihai Tudose, chiar daca a ajuns sa contrarieze atat de mult, are mult mai multe sanse ca Grindeanu sa ramana in functie, in ciuda tuturor furtunilor de la orizont, pentru ca, odata initiat in mecanismele intime ale statului si in raporturile externe relevante, el va fi preocupat sa ia acele decizii care sa tina Guvernul la linia de plutire, abandonand pe parcurs toate optiunile anterioare care se vor fi dovedit neconvenabile.

acum 80 luni (2 Sep 2017)

>

Prim-ministrul Mihai Tudose a devenit un personaj greu de citit si care da impresia ca se complace in contradictii si improvizatii. Deunazi facuse comentarii sarcastice despre banci, anuntase verificari, dar, atunci cand zvonul ca va introduce o taxa speciala pentru banci si companii de asigurari luase amploare, el a dezmintit totul, dand asigurari concise si ferme agentiei Bloomberg ca acest lucru nu se va intampla.(v. La fel se intampla cu pilonul a II-lea de pensii care de la investirea lui Tudose si pana astazi este pus periodic sub semnul intrebarii.

Cu siguranta ca unele dintre replicile sale sunt pe gustul publicului, ca sa nu mai spunem ca diatriba sa la adresa bancilor i-a uns pe inima pe multi dintre cei care au avut de-a face cu comisioanele bancare, dar tocmai intentia vadita de a fi "popular", de a da satisfactie, de a juca rolul unui Trump balcanic care le spune pe sleau, sugereaza ca avem de-a face cu o punere in scena. Intr-o carte aparuta anul acesta, fostul ministru de finante al Greciei, Yannis Varoufakis, relateaza intalnirea la barul unui hotel din Washington DC cu Larry Summers, unul dintre initiatii sistemului financiar international, care il intreaba la un moment dat ce fel de politician este: un insider sau un outsider ? Un outsider - il pune in tema Summers, - este acela care aseaza pe primul plan libertatea de a afirma propria sa versiune asupra adevarului, iar pretul pentru aceasta libertate este ca nu e bagat in seama de politicienii inside, care iau decizii importante. Un insider, in schimb, este acela care urmeaza regula sacrosancta de a nu actiona niciodata impotriva altui insider si de a nu comunica unui outsider nimic despre ceea ce fac si ceea ce stiu.

Nu este clar cat joc este in scena relatata si cata precizie documentara, dar testul la care il supune Summers pe Varoufakis se aplica, intr-o forma sau alta, peste tot, in orice organizatie, oricat ar fi ea de mica. Chiar si intr-o mica redactie de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro