Deszapezire rudimentara, dar mult mai eficienta acum un secol. Cum aveau grija autoritatile de infrastructura

Deszapezire rudimentara, dar mult mai eficienta acum un secol. Cum aveau grija autoritatile de infrastructura

Acum mai bine de o suta de ani nu existau nici utilajele de azi, de indepartare a zapezii, nici tehnologie avansata. Toata cantitatea de zapada si de gheata curatita, de pe acoperisuri si de pe trotuare, trebuia stransa de proprietari si chiriasi in gramezi asezate in mijlocul strazii, pentru a lasa libera circulatia trasurilor pe ambele laturi, iar de aici se transporta in afara orasului, cu mijloacele serviciului de salubritate local. Legat de curatirea ghetii de pe trotuare, vechile autoritati orasenesti detaliaza in alte acte oficiale ca pentru indepartarea acesteia sunt permise doar acele razuri late de fier, dar numai pe timp de moina, cand gheata se dezlipeste cu usurinta sau imediat ce a cazut zapada inainte de a ingheta.

acum 87 luni (23 Jan 2017)

Acum mai bine de o suta de ani nu existau nici utilajele de azi, de indepartare a zapezii, nici tehnologie avansata. Cu toate mijloacele rudimentare de care dispuneau autoritatile, cu forta bratelor, cu ajutorul instrumentelor simple, respectiv lopeti, carute si impulsionati energic de catre autoritati, un oras intreg reusea sa intre in normal, dupa caderi de zapada. In anul 1900, primarul orasului Focsani a dispus ca "toti locuitorii, fie ei proprietari sau chiriasi, dupa incetarea fiecarei ninsori sa-si curete zapada de pe acoperisuri si gheturile ce se formeaza pe margini".

De asemenea, oamenii erau somati sa curete imediat zapada si gheata de pe trotuare si din fata fiecarei case sau pravalii. Curatirea zapezii si a ghetii de pe acoperisuri trebuia facuta dis de dimineata sau la pranz, intre orele 12-13, pentru a nu impiedica circulatia pe trotuare.

Toata cantitatea de zapada si de gheata curatita, de pe acoperisuri si de pe trotuare, trebuia stransa de proprietari si chiriasi in gramezi asezate in mijlocul strazii, pentru a lasa libera circulatia trasurilor pe ambele laturi, iar de aici se transporta in afara orasului, cu mijloacele serviciului de salubritate local.

Curatirea ghetii de pe trotuare trebuia facuta cu razuri late de fier si nu cu topoare sau alte instrumente care puteau cauza stricarea dalelor.

Legat de curatirea ghetii de pe trotuare, vechile autoritati orasenesti detaliaza in alte acte oficiale ca pentru indepartarea acesteia sunt permise doar acele razuri late de fier, dar numai pe timp de moina, cand gheata se dezlipeste cu usurinta sau imediat ce a cazut zapada inainte de a ingheta.

"In timp de inghet este interzis cu desavarsire curatirea trotuarelor, dalele fiind inghetate si existand riscul de a se sparge. In aceste situatii, pentru a impiedica alunecusurile, proprietarii vor trebui sa astearna cate un mic strat de nisip... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro