De ce tot mai putini tineri postesc in zilele noastre. Ce cred ei despre post

De ce tot mai putini tineri postesc in zilele noastre. Ce cred ei despre post

Tanara din imagine sustine ca a renuntat sa posteasca deoarece a plecat de ceva timp din tara, lucru care a facut-o sa se indeparteze inevitabil de traditie si de biserica. Prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Eu nu cred ca am intalnit vreo persoana care sa spuna ca nu e bun postul, dar isi gasesc tot felul de scuze, ba ca merg la serviciu, ba ca nu au timp sa gateasca, ba ca e mai ieftin sa mananci de dulce.

acum 101 luni (28 Nov 2015)

Postirea sau abstinenta de la mancare nu este exclusiv o practica crestina. Ea a existat si inca exista in alte religii si chiar in afara vreunei religii, ca, de exemplu, in anumite terapii specifice. Pentru cei care obisnuiesc sa respecte traditia, timp de 40 de zile nu mai au voie sa manance lapte, oua, carne, sa bea alcool, sau sa participe la petreceri.

Postul Craciunului tine pana in 24 decembrie si este al doilea ca lungime, dupa cel al Pastelui, insa reprezentantii biserciii sustin ca este un post mai bland cu dezlegari multe, un post al bucuriei, insa acest lucru trebuie sa il inteleaga si tinerii pentru ca altfel e normal sa le fie greu sa posteasca. Reprezentantii bisericii sustin ca acest post creste foarte mult puterea vointei, puterea de a indura, linistea interioara, creste enorm stapanirea de sine, cunoasterea perfecta a sinelui si a apropelui nostru. Cu toate acestea insa, tinerii de azi nu sunt atat de increzatori in puterea postului.

Tanara din imagine sustine ca a renuntat sa posteasca deoarece a plecat de ceva timp din tara, lucru care a facut-o sa se indeparteze inevitabil de traditie si de biserica. "Nu tin post, avand in vedere ca am plecat de ceva timp din tara, iar acolo sunt alte obiceiuri, alt ritm de viata nu mai tin post, nici eu si nici cei din familia mea, muncim, venim tarziu acasa si mancam ce apucam. Asta nu inseamna ca nu mai pretuiesc postul si traditiile, doar ca am fost intr-un fel nevoiti sa renuntam", spune tanara. Un alt tanar, inca elev spune ca nici parintii lui nu obisnuiesc sa tina postul Craciunului, iar el mananca ceea ce se gateste acasa, insa si daca familia lui ar tine post, lui i-ar fi prea greu sa renunte la carne si lapte, alimente care se regasesc zilnic in meniul lui. Prefer sa tin post in sensul sa renunt la fapte rele, sa fiu mai bun cu cei din jur, alimentatia cred ca conteaza prea putin", explica baiatul.

Despre semnificatia Post... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro