De ce mancam mai mult iarna si ce trebuie sa contina un meniu sanatos in acest anotimp
Potrivit specialistului, alimentatia din timpul sezonului rece trebuie sa cuprinda legume si fructe, supe si tocanite cu carne rosie, lactate si alimente fermentate, respectiv lichide calde. "Iarna, alimentatia sanatoasa poate fi o provocare si din cauza sarbatorilor: aportul excesiv de dulciuri si alcool duce nu numai la castigarea unor kilograme in plus, dar afecteaza si sistemul imunitar si glandele adrenale.
Potrivit specialistului, alimentatia din timpul sezonului rece trebuie sa cuprinda legume si fructe, supe si tocanite cu carne rosie, lactate si alimente fermentate, respectiv lichide calde. Laura Tanase subliniaza ca stilul de viata sanatos din timpul iernii trebuie sa cuprinda si activitate fizica pentru combaterea depresiei, cresterea sensibilitatii la insulina si intretinerea masei musculare. "Iarna, alimentatia sanatoasa poate fi o provocare si din cauza sarbatorilor: aportul excesiv de dulciuri si alcool duce nu numai la castigarea unor kilograme in plus, dar afecteaza si sistemul imunitar si glandele adrenale. Zilele sunt scurte, se intuneca repede si nivelul de serotonina scade. Depresia si pofta pentru anumite alimente se combat cu un aport de carbohidrati complecsi, cum sunt cerealele integrale, bostanul, cartoful dulce. Printre legumele si fructele care ofera protectie pe timpul iernii, prin aportul de antioxidanti, vitamina C si beta-caroten, specialistul a enumerat mandarine, grefele, portocale, brocoli, conopida, varza, cartofi. Legumele si fructele congelate sunt o alternativa sanatoasa si ieftina, dupa cum a mai aratat nutritionistul. Supele si tocanitele de sezon trebuie sa contina carne rosie, bogata in fier, zinc si minerale, naut, fasole sau linte, surse importante de proteine vegetale, fara grasimi, bogate in fibre alimentare, cu indice glicemic scazut. Pestele, carnea de pasare, oul, laptele si cerealele integrale sunt, de asemenea, surse bune de zinc. Suplimentar, se recomanda lactatele si alimentele fermentate, cum ar fi kefirul, iaurtul, varza murata, care asigura echilibrul microbiotei intestinale si protectie contra infectiilor, dupa cum a mai explicat dieteticianul. Este important sa tinem cont ce mancam, dar si cat mancam pentru ca supra-alimentatia afecteaza imunitatea. De altfel, iarna tindem sa consumam alimente bogate in grasimi si zaharuri, cu impact negativ asupra rezistentei la infectii si la boli", a concluzionat specialistul. Ci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro