De ce am devenit rezistenti la antibiotice si antimicrobiene

De ce am devenit rezistenti la antibiotice si antimicrobiene

Rezistenta la medicamentele antimicrobiene si la antibiotice este in continuare crescuta in spatiul european, arata cel mai recent raport facut de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, document potrivit caruia bacteriile rezistente sunt raspunzatoare de 25.000 de decese anual. Spre exemplu, bacteria E-coli, care poate fi luata din diverse tipuri de carne, precum cea de porc sau de vita a devenit rezistenta chiar si la tratamente de ultima generatie, in timp ce Salmonella este rezistenta la Colistin, un medicament care este folosit in unele tari pentru controlul infectiilor la animale.

acum 86 luni (23 Feb 2017)

Rezistenta la medicamentele antimicrobiene si la antibiotice este in continuare crescuta in spatiul european, arata cel mai recent raport facut de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, document potrivit caruia bacteriile rezistente sunt raspunzatoare de 25.000 de decese anual. Expertii atrag atentia ca un motiv pentru care rezistenta la antibiotice se mentine la cote ridicate il reprezinta folosirea excesiva a antibioticelor, atat in medicina umana cat si in medicina veterinara. "Aceste antibiotice sunt date animalelor ca tratament si nu numai si cele mai multe probleme se inregistreaza in cazul pasarilor, carnea de pui fiind tot mai consumata cel mai frecvent atat in gospodarii cat si in fast food, fiind mai ieftina. Practic, animalele sunt hranite cu antibiotice, iar noi, atunci cand avem o problema de sanatate, ajungem sa ne tratam cu antibiotice tot mai puternice pentru a o putea combate. Exista deja la nivel mondial o campanie prin care se doreste limitarea pe cat posibil a consumului de antibiotice in special la pui", a explicat, pentru "Adevarul", Sorin Mierlea. Romanii iau antibiotice la limita expirarii Potrivit raportului, tarile din nordul si vestul Europei au, in general, niveluri mai scazute de rezistenta la antimicrobiene in comparatie cu statele din sudul si estul continentului. Asa se ajunge in situatia de a consuma medicamente expirate sau la limita termenului de expirare", a completat Sorin Mierlea. Ce sta la baza consumului abuziv de antibiotice La randul sau, medicul Sorin Paveliu, expertul in politici de sanatate al Societatii Academice Romane (SAR), a punctat ca lipsa de educatie sta la baza consumului abuziv. Ministerul Sanatatii nu a dat in 26 de ani bani pentru prevenirea consumului abuziv de antibiotice. Un alt motiv tine de faptul ca romanii ajung greu la medic si prefera sa se duca direct la farmacie si sa ceara medicamente de raceala. "Nu este normal sa te indopi ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro