De ce aleg tinerii sa consume alcool in exces. Psiholog: "Toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos"

De ce aleg tinerii sa consume alcool in exces. Psiholog:

Este imposibil sa treaca saptamana, iar in cazul unitatilor spitalicesti mari, sa treaca zi fara ca un adolescent sau tanar sa fie adus la Urgente, in stare grava, din pricina consumului de alcool, droguri, etnobotanice. Studiile de specialitate vorbesc de 60 de boli care pot sa apara ca urmare a consumului de alcool si de faptul ca alcoolul determina mai multe decese decat oricare alt drog, fiind a treia cauza de mortalitate in lume.

acum 86 luni (14 Feb 2017)

Este imposibil sa treaca saptamana, iar in cazul unitatilor spitalicesti mari, sa treaca zi fara ca un adolescent sau tanar sa fie adus la Urgente, in stare grava, din pricina consumului de alcool, droguri, etnobotanice. In astfel de situatii insa, cei care ar trebui sa sesizeze devreme semnele apeleaza la specialisti cand nu se mai descurca singuri.

"Pe fondul excesului se intampla toate nenorocirile de pe lume"

Consumul de alcool nu mai este un fapt exceptional nici in randul elevilor de gimnaziu. Specialistii nu mai iau de multa vreme ca termen de comparatie vremea comunista, cand excesele erau taxate dur, pur si simplu pentru ca s-au schimbat variabilele. Tinerii o fac din teribilism, o fac din dorinta de a fi acceptati in anumite grupuri, o fac pentru a prinde curaj intr-o situatie sau alta. Acest consum, repetat, pentru ca nu vorbim aici de accidente, denota de fapt existenta unor probleme emotionale, dar si nivelul de educatie scazut.

Modul cum familia se implica in viata adolescentului ofera de asemenea raspunsuri privind motivatia si circumstantele care ii duc pe tineri la consumul de alcool. Pana sa hotaram ce ne este de folos insa, experimentam, incercam. Atunci trebuie sa le fie aproape adultii si, mult mai important, sa previna aceste lucruri, sa vorbeasca despre ele, despre efectele nocive. Pe fondul excesului de alcool se intampla toate nenorocirile, te crezi viteaz, incerci orice, dispar limitele", mai spune psihologul.

Afectare neurologica, afectare hepatica, dependenta

Daca un strop de alcool, la o petrecere, n-a facut rau nimanui, consumul constant duce in timp la efecte dintre cele mai grave. Scade capacitatea de concentrare, de memorare, apar tulburarile de tot felul, atacurile de panica, anxietatea, depresia, tocmai aspecte de care, consumand alcool, ti se pare, paradoxal, ca scapi. Apar afectiunile la nivelul sistemului nervos cent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro