Cum trebuie facuta preventia cancerelor digestive

Cum trebuie facuta preventia cancerelor digestive

Pe de alta parte, predictia pentru anul 2030 arata ca incidenta tuturor acestor cancere va creste, pentru cel colorectal cu aproximativ 2.000 cazuri, pentru cel gastric cu aproximativ 800 de cazuri, cel pancreatic cu 600 de cazuri, iar cancerul hepatic cu aproximativ 400 de cazuri. Alti factori de risc asupra carora se poate actiona sunt consumul de carne rosie care poate duce la cancer de colon si de rect, prezenta diabetului zaharat - cancer de ficat, pancreas, colon - apoi, aportul crescur de calciu, consumul crescut de alcool si infectia cu virusuri hepatitice B si C. Incepand cu varsta de 20 de ani, fiecare individ trebuie evaluat prin anamneza si clasificat in functie de prezenta factorilor de risc, in risc mediu sau crescut de a dezvolta cancer colorectal. Cum poate fi facut screeningul Pacientii cu risc mediu beneficiaza de screening incepand cu varsta de 50 de ani si pana la varsta de 75 de ani.

acum 82 luni (19 Jun 2017)

O analiza Organizatiei Mondiale a Sanatatii a incidentei cancerelor digestive a evidentiat ca, in Romania, cancerul colorectal este situat pe locul 4, cancerul gastric pe locul 6, cancerul pancreatic pe locul 10 si cancerul hepatic pe locul 12, afirma prof. Mircea Beuran, presedintele Senatului Universitar, directorul Departamentului 10 Chirurgie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, seful Clinicii de chirurgie de la Spitalul clinic de urgenta Bucuresti.

Pe de alta parte, predictia pentru anul 2030 arata ca incidenta tuturor acestor cancere va creste, pentru cel colorectal cu aproximativ 2.000 cazuri, pentru cel gastric cu aproximativ 800 de cazuri, cel pancreatic cu 600 de cazuri, iar cancerul hepatic cu aproximativ 400 de cazuri.

"Experienta Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti arata ca o proportie semnificativa a pacientilor cu neoplazii abdominale se prezinta in stadii avansate ale bolii, in care tumora nu numai ca este simptomatica, dar frecvent prezentarea se face pentru o complicatie a bolii", explica universitarul.

Factori de risc modificabili

Fara dubiu, politicile de sanatate publica trebuie conduse in aceasta directie, pentru a urma exemplele statelor cu grad mare de dezvoltare socio-economica: Marea Britanie, Japonia, Olanda, Norvegia.

Al doilea factor este activitatea fizica redusa - cancer de colon, ficat, pancreas, stomac - urmat de excesul ponderal care poate decalnsa cancere de esofag, stomac, colon, rect, vezicula biliara si pancreas.

Alti factori de risc asupra carora se poate actiona sunt consumul de carne rosie care poate duce la cancer de colon si de rect, prezenta diabetului zaharat - cancer de ficat, pancreas, colon - apoi, aportul crescur de calciu, consumul crescut de alcool si infectia cu virusuri hepatitice B si C.

50% ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro