Cum sa combini felurile de mancare de Paste pentru a nu ajunge la spital

Cum sa combini felurile de mancare de Paste pentru a nu ajunge la spital

"Categoriile de pacienti care trebuie sa aiba o grija suplimentara la alimentatia de Paste sunt reprezentate de cei care sufera de boli bilio-pancreatice, hepatice dar si cei cu variate forme de boli intestinale, rezectii gastrice sau intestinale. Pentru acesti pacienti, consecintele pot varia de la acuze de tipul dispepsiei, al crampelor, maldigestiei, mergand in cazuri extreme pana la tulburari neurologice, coma si chiar moarte (in cazul pacientilor suferind de hepatopatii avansate)", a mai spus doctorul Musat de la Ovidius Clinical Hospital.

acum 108 luni (11 Apr 2015)

Echipa Adevarul a discutat cu un medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice despre alimentele cheie din meniul traditional de Paste. Lamaia este un aliment ce se poate folosi din belsug, atat la prepararea carnii, cat si la asezonarea salatelor. Consumat insa in exces si asociat cu mese pline de grasime, devine periculos. Si, important de tinut minte, daca vom manca o felie de pasca sau cozonac, si nu un kilogram, vom simti cu siguranta acelasi gust", explica doctorul Monica Grasa de la Spitalul Clinic Ovidius din Constanta. FOTO Arhiva Adevarul Un alt medic specialist gastroenterolog de la OCH explica modul in care corpul nostru reactioneaza la excesele alimentare. Doctorul Florin Musat spune ca atunci cand mancam prea mult, orice segment al tubului digestiv va fi deranjat, indiferent de gradul de sanatate al pacientului. "Foarte putine persoane se ridica de la masa de Paste spunand si drept consecinta urmeaza un sir de acuze intestinale cu durata variabila. Cel mai frecvent este vorba de o simpla indigestie, dar sunt cazuri care pot decompensa in mod serios unele patologii", sustine dr. Medicul este de parere ca sistemul digestiv este dezobisnuit sa "rontaie" alimentele grele dupa un post indelungat, asa ca masa de sarbatoare trebuie sa fie una ponderata. "Categoriile de pacienti care trebuie sa aiba o grija suplimentara la alimentatia de Paste sunt reprezentate de cei care sufera de boli bilio-pancreatice, hepatice dar si cei cu variate forme de boli intestinale, rezectii gastrice sau intestinale. Pentru acesti pacienti, consecintele pot varia de la acuze de tipul dispepsiei, al crampelor, maldigestiei, mergand in cazuri extreme pana la tulburari neurologice, coma si chiar moarte (in cazul pacientilor suferind de hepatopatii avansate)", a mai spus doctorul Musat de la Ovidius Clinical Hospital. Important de inteles este faptul ca sfaturile medicilor trebuie urmate chiar si atunci cand nu suferim de o afectiune. Dieta echilibrata dublata de un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro